×
Vyhľadávanie v blogoch

Zazimovanie rastlín - úspešné prečkanie zimných mesiacov

Aby rastliny úspešne prečkali zimu a nepoškodili ich choroby či škodcovia musíme ich na zimovanie riadne pripraviť. Týka sa to hlavne rastlín, ktorým sme cez leto dopriali letnenie a na jeseň ich presunuli späť do bytu.

Každú rastlinu starostlivo kontrolujeme

V priebehu jesene sa na izbových rastlinách začínajú objavovať nepríjemní návštevníci, ktorí sa s nástupom chladnejšieho počasia sťahujú za nami do bytu. Zrazu objavujeme vošky, roztočce, strapky a i.

Nočnou morou všetkých pestovateľov sú puklice a červci, veľmi úporní škodcovia, boj s nimi nie je ľahkou záležitosťou. Každú rastlinu preto starostlivo kontrolujeme, aby sme si nezamorili celý byt škodcami. Škodcov sa zbavíme vhodnými insekticídmi.

"V období vegetačného pokoja je dôležité obmedzenie zálievky. V tomto období je potreba vody oveľa menšia ako v období rastu."

Najjednoduchšie a najúčinnejšie je aplikovať k rastlinám insekticídne tyčinky. Ochranné látky obsiahnuté v tyčinkách rastliny prijmú a po dobu troch mesiacov je takto ošetrená rastlina chránená proti všetkým škodcom.

Tyčinky vložíme do substrátu ku koreňom rastlín, dostatočne ich zalejeme a necháme pôsobiť. Výhodou tyčiniek je aj to, že obsahujú hnojivo, ktoré napomáha rýchlemu príjmu účinnej látky do rastliny a dostatočne vyživuje rastlinu po celé tri mesiace.

Po zbavení sa škodcov skontrolujeme povrch zeminy a nádobu, v ktorej je rastlina umiestnená. Odstránime poškodené listy, odumreté vetvičky, prípadne odkvitnuté kvety.

V období vegetačného pokoja (počas zimného obdobia) je dôležité obmedzenie zálievky. V tomto období je potreba vody oveľa menšia ako v období rastu. Všeobecne platí, že črepníkové rastliny zalievame, pokiaľ to potrebujú.

Dodať by sme mali správne množstvo vody, pretože príliš málo vody môže rastlinu poškodiť rovnako ako veľa vody. Závažnejšie následky má však väčšinou nadmerné zavlažovanie. Zemina by pred ďalším zavlažením mala najskôr vyschnúť.

Náš tip

Ak chcete uchovať cez zimu muškáty, obmedzíme im zálievku, rastliny zrežeme a umiestnime na chladné, ale svetlé miesto s teplotami od 10 do 15 °C.

Celkovým spomalením rastu a na nedostatok svetla v priebehu zimy reagujú rastliny zhodením časti listov, prechádzajú obdobím odpočinku a pripravujú sa na jar.

Preto obmedzenie zálievky aj hnojenie. Nedodržanie tohto pravidla býva najčastejším dôvodom, prečo rastliny zimu neprečkajú. Platí teda, čím menej sa o ne budeme starať, tým lepšie sa im bude dariť.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa