×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako sa o trávnik postarať pred zimou, aby prežil ďalšiu sezónu?

Pusťte sa do dôkladnej starostlivosti – je potrebné prevzdušniť ho, dosiať holé miesta aj pohnojiť. Trávnik potrebuje vyčistiť a prevzdušniť, najmä ak ho zasiahli letné suchá, keď nebolo príliš veľa vody na zavlažovanie. V trávniku sa usadzujú zvyšky porastu, ktorý tu zostáva po kosení a zaschnuté steblá – to všetko nazývame trávnou plsťou, ktorá bráni v prívode vzduchu a živín do plochy a stojí za postupnou stratou pôvodnej hustoty zeleného koberca.

Dýchanie trávnika

Prevzdušnením zlepšujeme nielen dýchanie trávnika, ale zároveň dôjde k nakypreniu pôdy medzi steblami, čo napomáha udržaniu vlahy v nej, a tak trávnik lepšie prospieva.

Na prečistenie plochy používame vertikutátor (valec s pružnými hrabami), ktorý vyčeše všetky zvyšky a odstráni aj mach. Ak je trávnik silne znečistený, vykonávame jeho prevzdušnenie dvakrát za sebou. Trávnik kosíme podľa potreby.

Ak je jeseň teplá a daždivá, tráva rastie pred očami a môžeme kosiť aj každý týždeň. Kvôli možným ranným mrazíkom však nesekáme trávnik úplne na kratučko, ale necháme steblá dlhšie.

Prestaneme tiež kosiť s mulčovaním pokosenej hmoty, pretože zvýšená vlhkosť a ranné rosy by napomohli hnilobe v trávniku, predídeme tak tvorbe nepekných hnedých škvŕn na ploche.

Pokosenú trávu odvážame do kompostu, kde zelenú hmotu riadne premiešame s hlinou a ďalším záhradným materiálom alebo ju môžeme použiť na mulčovanie záhonov, stromov a kríkov, kde tlením pôdu nielen zahrieva, ale rozkladom zároveň obohacuje o dôležité živiny.

Po vertikutácii očistíme stroj od rastlinných zvyškov, použijeme navlhčenú handru, ktorou odstránime hrubé nečistoty a prach, dočistíme potom druhou, čistou handrou, rovnako tak vyčistíme pred zimou aj kosačku, aby sme našim pomocníkom neskracovali životnosť.

Jesenné hnojenie

Na jeseň hnojíme iným druhom hnojiva, než na jar a v lete. V sezóne trávnika svedčí výživa s vysokým podielom dusíka, ktorý dáva tráve silu k bujnému rastu.

Na jeseň je však takáto stimulácia nežiaduca, trávnik sa totiž musí pripraviť na zimu, na čo slúžia špeciálne jesenné hnojivá s vyšším obsahom draslíka, ktorý je pred zimou prospešný pre všetky rastliny.

Nové trávniky

Začiatok jesene ponúka ideálne podmienky na zakladanie nových trávnikov. Pôda musí byť dôkladne skultivovaná, s nutným prídavkom štartovacej dávky živín. Ak máte k dispozícii kompost, ponúka sa možnosť jeho presietovania a použitia ako hlavnej vrstvy, do ktorej sa bude zasievať.

Na výsev trávneho osiva stačí vrstva s výškou zhruba dva až tri centimetre. Kvalitná trávna zmes klíči v priebehu dvoch až troch týždňov. Na dosiatie lyzín využijeme zmes, ktorá je určená na opravu trávnikov, obsahuje substrát, trávne osivo a štartovaciu dávku hnojiva.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa