×
Vyhľadávanie v blogoch

Kedy začať so zberom koreňovej zeleniny? Ako ju správne uskladniť?

Zelenina z vlastnej záhradky chutí inak a v klasickej slovenskej kuchyni nesmie chýbať. Ako správne koreňovú zeleninu žať a uskladniť ju, aby ste mali prísun vitamínov až do jari?

Tradičnou koreňovou zeleninou na uskladnenie sú neskoré odrody mrkvy a petržlenu, obľúbený je tiež nenáročný paštrnák, ktorý dobre rastie aj vo vyšších polohách a dáva vyššie výnosy ako petržlen. Na záhrade vám určite nechýba ani buľvový zeler či čierny koreň, skladovať celú zimu môžete aj červenú repu alebo zimné odrody reďkovky.

So zberom sa neponáhľajte

Vonku koreňová zelenina vydrží do októbra, pokiaľ je počasie priaznivé mnohokrát až do novembra. So zberom sa ponáhľať teda nemusíte. Najotužilejší paštrnák a čierny koreň prežije bez úhony zimu aj na záhonoch. Pred prvými mrazmi určite ale zložte šalátovú červenú repu, pretože namrznuté buľvy sa na uskladnenie nehodia.

Zelenina, s ktorou počítame na uskladnenie, musí byť nepoškodená, na jej „dobývanie“ sa preto najlepšie hodia rycie vidly. Chúlostivá je najmä mrkva a čierny koreň. Červenej repe neodrezávajte listy, ale podobne ako zeleru ich opatrne vykrúťte.

Stred (srdiečko) musí zostať nepoškodené, inak bude buľva uvädať. Reďkovky na skladovanie by mali mať priemer od päť do ôsmich centimetrov, menšie radšej hneď spracujte. Nepoškodené, čisté a suché (ale nie preschnuté) korene zozbieranej zeleniny môžete presunúť na zimné úložisko.

Uskladnenie zeleniny

Dajte ich do debien a zasypte do piesku tak, aby bol vidieť len kúsok a uložte do tmavej pivnice. Teplota by tam nemala prekročiť štyri stupne (napr. mrkva je chladnomilná a pri vlhkosti vzduchu okolo deväťdesiatich percent jej najlepšie vyhovuje teplota tesne nad nulou potom najdlhšie vydrží).

Pivnicu s uskladnenou koreňovou zeleninou v zime občas vyvetráme, nižšie teploty zelenine len prospievajú. Nezabudnite, že aj vo vlhkej pivnici piesok vysychá a s ním aj uskladnená zelenina, občas ho teda musíte pokropiť.

Na uskladnenie je možné využiť aj prázdny skleník, je ale potrebné postarať sa o to, aby zemina s uskladnenou zeleninou trvalo nepremrzla - založte ju preto do skleníkových záhonov a zakryte silnejšou netkanou textíliou. Keď sa objavia trvalejšie mrazy, pridajte ďalšiu vrstvu zateplenia, napríklad bublinkovú fóliu – má výborné tepelnoizolačné vlastnosti.

Uskladnenú zeleninu musíte čas od času prezrieť. Najviac strát spôsobujú rôzne hniloby a plesne. Napadnutú zeleninu ihneď vyhadzujte, pretože hniloba a pleseň by sa mohli šíriť aj na zdravé kusy.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa