×
Vyhľadávanie v blogoch

Na jeseň vysajte špenát pre skorý jarný zber

Na pestovanie nie je náročný, čerstvé lístky špenátu sú výživné a plné vitamínov. Pri správnom výbere odrody môžeme mať zber nielen na jeseň, ale aj na jar, niektoré odrody sa totiž hodia aj na pestovanie cez zimu.

Spinacia oleracea - alebo špenát siaty je pomerne rýchlo rastúca, jednoročná rastlina, ktorá vytvára prízemnú ružicu sýte zelených listov. Pôvodom je z juhozápadnej Ázie a do Európy sa rozšíril zhruba v 14. storočí.

K dispozícii je špenát v mnohých odrodách, ktoré sa od seba líšia dobou výsevu, zberu, odolnosťou voči chorobám, zime a vybiehaním do kvetu:

Columbia - pre letné pestovanie, rastliny nesú veľmi bohatú úrodu, listy sú vhodné na zamrazenie.

Winterriesen - nehybridná odroda špenátu pre celoročné pestovanie, má tmavé, stredne veľké polovzpriamené listy určené na spracovanie v čerstvom stave a na mrazenie, dobre prezimuje a je vhodný aj na mechanizovaný zber, na jar vysievame na zber v júni, v septembri vysievame .

Harp F1 - odroda s veľmi rýchlym rastom a výbornou odolnosťou voči vysokým teplotám, je vhodná na zber mladých listov a je možné ju pestovať počas celej vegetačnej sezóny, vysoká odolnosť voči vybiehaniu, odroda je odolná proti plesni špenátovej.

Monores – skorá odroda, pre jarný a jesenný zber, odolná proti namŕzaniu, má rýchly počiatočný rast, rastlina je mohutnejšia, má oválne a mierne zvlnené listy.

Matador - listy sú stredne veľké, rozkladité s tupou špičkou, určená na jesenný aj jarný výsev, spoľahlivo prezimuje, možno pestovať aj cez zimu.

Clarinet F1 – neskorá hybridná odroda, má stredne veľké, mierne bublinaté listy, vysoko výnosná a veľmi odolná na vybiehanie do kvetu, na letné aj jesenné pestovanie.

Previa F1 – veľmi výnosná, hybridná odroda. Je odolná proti plesni špenátovej, má mohutné, tmavo zelené listy.

Butterflay – odolná odroda, odolná voči múčnatke, má rýchly rast a neskoré vybiehanie do kvetu, možno pestovať na jar aj na jeseň.

Victoria - je určená na výsev od jari až do jesene, je možné ju tak žať nepretržite, má tmavozelené až ľahko namodralé listy s bublinkami, je odolná voči chorobám.

Misano F1 – hybridná odroda, hodí sa ako na jarný výsev, tak aj na jesenné prezimovanie.

Emilia - najvhodnejšie na pestovanie sú hlinitopiesčité, dostatočne vododržné pôdy s pH 6 - 7,5, neznáša suché a kyslé pôdy a veterné polohy, jarnú kultúru z marcových výsevov zberáme 5 - 6 týždňov po výseve, ako následnú plod až v októbri, na prezimovanie a raný jarný zber vysievame v septembri.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa