×
Vyhľadávanie v blogoch

Zeler a jeho prínos

Apium graveolens pochádza zo Stredomoria a v Slovensku je známy od 17. storočia. Kvetenstvo je okolík zložený z krémovozelených kvetov. Plodom sú nažky, ktoré rovnako ako celá rastlina obsahujú mnoho aromatických látok. V záhradníctve sa pestuje v troch variáciách a to ako listový, buľvový alebo stopkový zeler.

Zeler ako významná korenina

Zeler patrí medzi najhodnotnejšie koreňovú zeleninu. Obsahuje mnoho vitamínov – A, C, skupiny B aj mnoho minerálnych látok – vápnik, horčík a draslík. Zásluhou éterických olejov má zvláštnu príjemnú arómu a jedinečnú chuť.

Svojimi močopudnými účinkami tiež pomáha šetrne znižovať telesnenú váhu. Vďaka veľmi vyváženému komplexu vitamínov B posilňuje zeler nervy a mozog, pomáha k udržaniu dobrej psychickej kondície, bojuje proti stresu a depresii.

V ľudovom liečiteľstve je zeler veľmi známy pre svoj blahodarný vplyv na mužskú potenciu, zlepšuje totiž prekrvenie tkanív a následne potom aktivitu pohlavných orgánov. V kuchyni sa zeler používa najmä ako korenie, a to predovšetkým čerstvá či sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca aj mleté semená. Dodáva nezameniteľnú príchuť pokrmom, ako sú polievky, omáčky, marinády na pečenie.

"Konzumácia zeleru má blahodarný účinok na nervy a mozog. Navyše vďaka nemu môžete tiež zhodiť prebytočné kilá."

Široké využitie má aj zelerová buľva. Dá sa konzumovať surová v šalátoch a nátierkach, ale aj tepelne opracovaná v polievkach, omáčkach, alebo v cestíčku ako rezeň.

Rady pre pestovanie zeleru

Zo všetkých troch kultúrnych foriem zeleru je zeler buľvový najnáročnejší na správnu voľbu stanovišťa. Vyžaduje slnečné stanovište, chránené pred vetrom. Pôda na stanovišti musí byť dobre spracovaná s drobtovitou štruktúrou, živná a humózna. Optimálne pH je 6,5 – 7,5.

Pestovanie jednotlivých foriem zeleru sa líši v závislosti od vegetačnej doby. Výsev buľvového zeleru vykonávame vo februári do pareniska alebo do skleníka. Predpestované rastlinky s 3–5 listami prepichujeme a v máji vysádzame na záhon do sponu 30×40 cm. Zberať môžeme na prelome septembra a októbra. Buľvy sa skladujú pri teplotách 0–1°C a relatívnej vzdušnej vlhkosti 95–98%.

Osivo stopkového zeleru vysievame do skleníka alebo pareniska, výsadba predpestovaných rastlín sa vykonáva v máji na záhon, do sponu 30×30 cm a počas rastu stopky prihŕňame zeminou.

Semená listového zeleru vysievame vo februári do skleníka alebo pareniska a vysádzame v máji. Zberať je možné priebežne od augusta alebo jednorazovo na prelome septembra a októbra. Rastliny počas vegetácie vyžadujú optimálne teploty v rozmedzí 18-24 ° C a výdatnú a pravidelnú zálievku.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa