×
Vyhľadávanie v blogoch

Čo robiť v auguste na záhrade?

Práce je veľa a ešte viac pre každého záhradníka. Pokračuje čas zberu, nastáva čas rezu, vrubľovanie ovocných stromov a ihličnanov, strihanie živých plotov, ale predovšetkým čas zalievania.

August často býva suchý a rastliny náročné na vodu je potrebné zavlažiť. Niektoré ovocné stromy a kry už plodili a potrebujú starostlivosť. Stále môžeme vysievať novú zeleninu.

Augustové výsevy

Na uvoľnené záhony je možné i tento mesiac vysiať veľa druhov zeleniny:
napr. šalát (predovšetkým valeriánku, ktorá plodí až do prvých mrazov), vysieva sa reďkovka, ozimná cibuľa a kel pre zber v ďalšom roku, v druhej polovici augusta tiež menej známa, ale veľmi chutná zelenina, čierny koreň.

Pre zimný zber sa môže vysiať špenát (významný je predovšetkým vysoký obsah kyseliny listovej, ale i mnoho vitamínov, minerálov a chlorofylu).

Trávnik

Zdá sa vám zima ešte vzdialená? Trávniky by sa na ňu mali už pomaličky chystať.

V suchých, horúcich dňoch ich výdatne zavlažujeme. S hnojením postupne prestávame, v polovici mesiaca trávnik pohnojte naposledy.

Výsadba cibuľovín

V auguste je už potrebné myslieť na kvitnúcu jar v ďalšom roku, ale tiež na ozdoby jesene. Vysadzujeme cibuľky snežienok, bleduliek, kandiky psieho zuba, šafrany, krehké jesienky a cyklámeny.

Sadiť môžeme nielen na záhony, ale tiež po skupinkách do trávnika, ktorý sa potom krásne oživí. Pozor dajte na jedovaté rastliny, do záhrad s malými deťmi nepatria (prudko jedovaté sú napr. jesienky).

1. Bleduliam prospieva vlhká, priepustná pôda a polotieň. Cibule sadíme do hĺbky 8 cm.

2. Snežienkam vyhovuje vlhká, priepustná a kyprá pôda. Cibule sadíme 5–7 cm hlboko. Môžu rásť na slnku i v polotieni.

3. Šafrany ocenia ľahšiu a humóznu pôdu a slnečné stanovisko. Cibule sadíme do hĺbky 6–8 cm.

4. Jesienky budú rásť v ťažšej, vlhkej a dobre humóznej pôde na stanovisku s dostatkom slnka. Cibule sa sadia do hĺbky 10–20 cm.

Pre vyzreté paradajky

V auguste zrežeme vrcholky rastlín a donutíme ich tak, aby svoju energiu investovali do už dozrievajúcich plodov. Úroda tak bude väčšia.

Prerezávanie ovocných drevín

Po zbere môžeme rezom upraviť ovocné stromy i kry (výhodou včasného rezu je, že sa strom lepšie regeneruje a neplytvá výživou na vetvy, ktoré by boli na jar nakoniec aj tak odstránené).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa