×
Vyhľadávanie v blogoch

Reďkev môžete žať zo záhona ešte v novembri

Na jedálnom lístku sa čierna reďkev nachádza už šesť tisíc rokov. Je to zelenina s preukázateľne liečivými účinkami - šťava z reďkvi výrazne uľavuje pri bronchitíde. Z cenných látok obsahuje predovšetkým glukozinoláty, vitamíny C, B a minerály, hlavne vápnik, železo, fosfor a draslík.

Horčičný olej s obsahom síry určuje typickú chuť reďkví, ktorá dezinfikuje nielen dýchacie cesty. Táto zelenina má tiež priaznivé účinky na žlčové a zažívacie problémy, sú močopudné a antibakteriálne.

Úroda reďkvi

Reďkev zberáme postupne od októbra, na záhonoch však vydržia ešte v novembri. Ak sa ale o slovo hlásia silnejšie a dlhšie trvajúce mrazy, zložte ich všetky naraz. Buľvy reďkví vyrýpnite vidlami a preneste ideálne do pivnice (vhodnými podmienkami pre skladovanie sú teploty okolo nuly a 95% vlhkosť). Potom môže zelenina vydržať až šesť mesiacov.

Pestovanie zo semienok

Semená vysievame priamo na záhon od júla do polovice augusta. Pôdu treba najprv dokonale pripraviť – rastlina nemá rada čerstvý maštaľný hnoj, potom buľvy červia, praskajú a majú nepríjemnú pálivú chuť. Ideálne je pestovať ich v druhej, prípadne tretej trati.

Nevhodné pôdy sú aj veľmi ľahké piesočnaté (buľvy tvrdé a pálivé), v ťažkej pôde sa zase deformujú a majú ostrú a drsnú chuť. Pôda by mala byť kyprá, dostatočne hlboká a s vysokým obsahom humusu. Riadky sú od seba vzdialené pätnásť až dvadsať centimetrov. Po vzídení sa rastlinky vyjednotia, aby medzi nimi zostal priestor desať až pätnásť centimetrov, podľa odrody.

„Z cenných látok obsahuje reďkev predovšetkým glukozinoláty, vitamíny C, B a minerály, hlavne vápnik, železo, fosfor a draslík.“

Dôležitá je aj zálievka, pri nedostatku vody sa predčasne vytvárajú malé duté buľvy. Vegetačná doba sa pohybuje medzi 100 až 130 dňami. Reďkev nie je náročná na teplo, znáša aj krátkodobé mierne mrazíky.

Reďkev a jej využitie

Reďkev sa konzumuje väčšinou surová – stačí ju olúpať, bielu dužinu nakrájať na plátky a posoliť – jemne strúhanú môžete posypať chlieb s maslom alebo syrom, hodí sa aj do nátierok, pripraviť sa dajú rôzne šaláty.

Čierna reďkev je bohatá predovšetkým na vitamín C, ktorý zvyšuje obranyschopnosť organizmu, povzbudzuje činnosť mozgu a zrýchľuje reakcie, vitamín PP alebo niacín ovplyvňuje metabolizmus a kyselina pantotenová zabraňuje chorobám tráviaceho traktu, nervovým a kožným chorobám.

Ďalej obsahuje aj vysoké množstvo minerálnych látok, hlavne draslíka, ktorý má vplyv na vylučovanie vody z organizmu, posilňuje krvný obeh a činnosť svalov. Ďalším prvkom dôležitým pre rast a zdravie kostí a zubov je vápnik, horčík sa zase podieľa na stavbe kostí a tvorbe rôznych enzýmov. Posilňuje činnosť čriev, šťava z nej zlepšuje trávenie a chuť do jedla.

Pri ochoreniach žlčníka zvyšuje konzumácia vylučovanie žlče a priaznivo pôsobí na pečeň. Užíva sa aj pri liečbe kašľa, zahlienených dýchacích ciest a na rozpúšťanie hlienu, pri zápale priedušiek sa šťava zmieša s cukrom alebo medom (užíva sa jedna lyžica niekoľkokrát denne).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa