×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinky do kuchyne – rasca

Rasca koreňová je tradičnou rastlinou a našu kuchyňu si bez nej nedokážeme predstaviť. V kulinárstve a liečiteľstve je používaný cca 5 000 rokov. Pestuje sa ako dvojročka. Niekedy môže byť aj viacročný, to závisí od spôsobu pestovania. Vytrvalo rastú aj plané odrody rasce koreňovej.

Rastlina má 30 až 100 cm vysokú lodyhu, kvetenstvom je zložený okolík a plodom je vajcovitá, zo strany silne stlačená, svetlo až tmavohnedá dvojnažka. Silica sa vytvára v siličných kanálikoch, ktoré sú na plodoch.

Semená rasce vysievame v marci a apríli, sejeme ich do štvorcov zhruba 30 x 30 centimetrov. K svojmu rastu potrebuje priepustnú, ílovitohlinitú pôdu, bohatú na vápnik, teplo a svetlo. Pravidelne ho prihnojujte a pôdu okolo neho zbavujte buriny.

Mal by mať dostatok vlahy. Zberať budete druhý rok po vysiatí, prvý rok sa na rastlinke objavia lístky, po ktorých po odkvitnutí zostanú malé tmavohnedé nažky. Rastliny zberáme celé v júni či júli a zavesené ich sušíme nažkami dole. Po usušení z nažiek vydroľte zrniečka rasce. Skladujte na tmavom a suchom mieste.

Rasca má vysoký obsah éterických olejov (oi. karvon alimolen), ktoré stoja za jeho charakteristickou vôňou a chuťou, ďalej flavonoidov, trieslovín, bielkovín, je zdrojom vlákniny, minerálov (vápnik, draslík, železo, meď, horčík, zinok, mangán, selén ) a vitamínov A, B, C, E a K.

V ľudovom liečiteľstve sa používa predovšetkým ako prostriedok proti nadúvaniu a plynatosti. Dobre pôsobí na trávenie, podporuje aktivitu žalúdka a čriev, upokojuje podráždený žalúdok, zabraňuje kŕčom hladkého svalstva, podporuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče. Podporuje obnovu črevnej mikroflóry po užití antibiotík. Rascu možno použiť aj na osvieženie dychu.

Kmín je močopudný, preto je aj dobrým pomocníkom pri znižovaní telesnej hmotnosti a očiste organizmu. Uľahčuje liečbu zápalu dýchacích ciest, uľahčuje vykašliavanie hlienov, v kombinácii s cibuľou sa tiež užíva ako prírodný liek proti kašľu.

Rascový čaj podporuje laktáciu, zlepšuje kvalitu materského mlieka a zároveň bábätku pomáha proti nadúvaniu. Rasca pomáha pri liečbe reumatizmu, podporuje pevnosť kostného a kĺbového tkaniva, udržuje naše kĺby a kosti zdravé. Rasca môže pomôcť aj so znižovaním hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Vedeli ste, že jedna lyžička drvenej rasce obsahuje 17 % odporúčanej dennej dávky železa?

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa