×
Vyhľadávanie v blogoch

Symbolom Vianoc nemusí byť len vianočná hviezda

S cezmínou (Ilex) ste sa už určite u nás tiež stretli. Je to ker alebo strom, rastúci vo voľnej prírode mnohých kontinentov, s typicky zelenobielymi alebo zelenými zúbkovanými listami a červenými bobuľkami. V našich končinách sa prirodzene nevyskytuje, rastú tu len jej vyšľachtené druhy. U nás sa najčastejšie pestuje cesmína ostrolistá (Ilex aquifolium) alebo vzácnejšie cesmína preslenitá (Ilex verticillata), ktorá je charakteristická veľkým množstvom plodov.

Cezmínam sa darí na polotienistých a tienistých miestach, vyžadujú miesto chránené pred zimným slnkom a kyslú, humóznu pôdu. Aby rastlina kvitla a mala plody, musíme vždy vysadiť samčiu aj samičiu rastlinu.

POZOR - plody cezmíny sú jedovaté, preto ich ako na záhrade, tak vo vianočných dekoráciách musíme strážiť pred deťmi a zvieratami. Ako symbol Vianoc je hojne využívaná v Amerike a v Anglicku.

Pre svoju ozdobnosť využívali cezmínu už starí Rimania ako dekoráciu pri veľkolepých slávnostiach – Saturnáliách. Podľa legendy rituálne natrhaná cezmína za zimného slnovratu po tme vo voľnej prírode pôsobila ako ochrana proti zlým duchom, chorobám, škodlivým kúzlam a jedom.

Podľa inej legendy má symbolizovať Kristovu tŕňovú korunu a jej červené plody kvapky Kristovej krvi.
V súčasnosti je cezmína symbolom šťastia, zdravia a radosti. Je súčasťou adventných a vianočných vencov a girland, vetvička cezmíny, zavesená na okne, má ochraňovať domov od pôsobenia zlých síl, preto zostáva zavesená po celý rok.

Čemerica (Helleborus) sa na našich záhradách tiež často objavuje, poznáte ju ako trvalku, kvitnúcu v zime a v predjarí. Pôvodom pochádza z Európy. Vyhovujú jej vlhšie, pohostinné stanovište, obvykle kvitne v období Vianoc až do jari. U nás sa pestujú tieto druhy: čemerica čierna (Helleborus niger) a čemerica purpurová (Helleborus purpurascens) a čemerica zelená (Helleborus viridis).

Rastliny sú jedovaté, obsahujú glykozidy, v minulých dobách boli používané v ľudovom liečiteľstve pri srdcových chorobách, na liečbu vyrážok a tiež na tlmenie duševných porúch. Pri výzdobe interiéru ju umiestnite mimo dosahu detí a domácich zvierat. Obľúbená je najmä v Anglicku, Francúzsku a Nemecku. V Nemecku je nazývaná „Weinachtsrose, vo Francúzsku „Rose de Noël“ a v Anglicku „Christmas Rose“.

Čemerica je spájaná s legendou, podľa ktorej pastierka, ktorá putovala do Betlehema k jasličkám s narodeným Ježiškom, nemala pre dieťatko žiadny darček, pri ceste teda hľadala kvetinu a uvidela, ako na kvety čemerice dopadajú lúče hviezdy.

Stálezelenou plazivou rastlinou je brečtan (Hedera), rastúci v Európe, stredo-južnej Ázii, v severnej Amerike a v severozápadnej Afrike. Je nenáročný na podmienky, darí sa mu na vlhkých aj suchších miestach, svojimi šľahúňmi obopína kmene stromov, múrov a ďalších vyvýšených miest.

Patrí k Vianociam hlavne v anglicky hovoriacich krajinách, kde je používaný do dekoratívnych väzieb a vencov spolu s ďalšími rastlinami, ale tiež sú uvité vence len z brečtanu, ktoré bývajú zavesené predovšetkým na dverách a múroch okolo schodiska.

Brečtan údajne ochraňuje pred zlými silami a zavesený na prístupových cestách do domu bráni vniknutiu zlých duchov, symbolizuje aj vernosť a vytrvalosť, zrejme pre svoju schopnosť rastu aj v zlých podmienkach a ťažkú ​​odstrániteľnosť.

Na Novom Zélande vládne Vianociam železnec ztepilý (Metrosideros excelsa), veľmi neobvyklý vianočný stromček. V maorskom nárečí sa nazýva pohutukawa, býva nazývaný aj „Christmas tree“. Je to endemický strom, ktorý je vždyzelený a môže dorásť až do dvadsaťmetrovej výšky. Vo vianočnom čase rozkvitá veľkými, karmínovočervenými kvetmi.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa