×
Vyhľadávanie v blogoch

Aj v decembri môže byť záhrada krásna

Záhrada môže byť krásna a plná farieb aj v decembri – opadavé stromy a kríky síce už zhodili farebné lístie, ale teraz aspoň vynikne tvar ich kmeňov a vetiev. Samotné by však pôsobili opustene, mali by tu byť zastúpené aj vždyzelené dreviny. Pohľadné sú okrasné trávy, pred zimou sa nezrezávajú, ktoré povlávajú vo vetre a srienisté sú skvostom záhrady, ale tiež chránia stred rastliny pred premrznutím.

Jesennej záhrade dodajú šmrnc dreviny s ozdobnými plodmi, avšak často sa na ne zabúda, aj keď plody na vetvách často zostávajú dlho do zimy. Radi ich vyhľadávajú aj vtáčiky, ktoré priláka záhradné krmidlo. Rad krásne kvitnúcich drevín sa na jeseň obsype nápadnými plodmi.

Dreviny s ozdobnými plodmi

Ideálna do okrasnej záhrady je napríklad vždyzelená hlohyňa šarlátová (Pyracantha coccinea). Tento nenáročný ker sa uplatní ako pôdopokryvný aj popínavý.

Obľúbeným opadavým kríkom je pamäľník biely (Symphoricarpos albus), ktorý na jeseň nesie množstvo bielych až ružovkastých bobúľ. Na pestovanie je úplne nenáročný a odolný, rastie takmer v akejkoľvek pôde, ideálny je pre živé plody.

Záplavou červených bobúľ sa na jeseň obalí skalník mliečny (Cotoneaster lactaeus). Je to vždyzelený ker, s tmavozelenými, lesklými a hustými listami.

Obľúbená je aj mahonia cesmínolistá (Mahonia aquifolium), vykrajované listy tohto nízkeho, vždyzeleného kríka sú zvrchu lesklé a tmavozelené, na spodu šedé. Na jeseň pribudnú okrúhle, modré, srienisté plody. Oranžové plody má rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides).

Krmivo pre vtáctvo

Do zimných dní vnesú dobrú náladu vtáky na kŕmidle, roztomilé sýkorky aj všetci ďalší otužilí operenci. Nezabúdajte na ne počas celého zimného obdobia. Do kŕmidla sypte iba vhodnú potravu, žiadne zvyšky vianočných cukroviniek alebo strúhanku!

Ak vydržíte chvíľu bez hnutia, vtáky vás za sklom prestanú vnímať a môžete ich obdivovať z bezprostrednej blízkosti, môže to byť aj zabavenie pre deti, ktoré sa môžu naučiť vtáčiky poznávať (ak nemáte po ruke múdru knižku, zalistujte v elektronickom atlase).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa