×
Vyhľadávanie v blogoch

Chilli papričky sú zdravé. Prečo vlastne tak pália?

Čerstvé papričky sú pálivejšie ako sušené alebo namleté v prášku. Najpálivejšími časťami papričiek sú rebrá a semienka. Za ich pálivosť môže rastlinný alkaloid capsaicín. Ten patrí do skupiny capsaicionidov, ktorý obsahuje ďalšie pálivé látky dihydrocapsaicín. V malom množstve tiež nordihydrocapsaicín, homocapsaicín, homodihydrocapsaicín a ďalšie.

Pocit pálivosti sa dostaví pri styku capsaicínu so sliznicami. Alkaloid capsaicín stimuluje nervové zakončenia v ústach, nose a žalúdka. Tým spôsobuje pocit pálenia až bolesti.

Je to rovnaké, ako keď sa spálite o nejaký horúci predmet, alebo ošetrite ústa horúcim čajom. Organizmus začne reagovať zvýšeným výdajom tekutín, tie majú látku z tela „vyplaviť“, preto sa dostavuje po konzumácii niečoho príliš ostrého potenia alebo slzenia.

Pálivosť chilli

Pálivosť chilli sa určuje podľa Scovillovej stupnice, ktorá sa pohybuje od 0 do 15 miliónov SHU (Scoville Heat Units), hornú hranicu stupnice tvorí čistý capsaicín.

Sladké papriky obsahujúce menej capsaicínu dosahujú množstvo jednotiek 5000 SHU, ostrejšie chilli sa pohybujú okolo 50 000 SHU. Pravdepodobne najpálivejšou papričkou je odroda Trinidad Moruga Scorpion, bola u nej nameraná pálivosť až 2 000 000 SHU.

Prírodné afrodiziakum

Papričky obsahujú proteíny a vlákninu, veľa vitamínu C a A, majú vysoký obsah železa.

Sú pomocníkmi pri chudnutí, znižovaní cholesterolu, chránia nás pred vznikom vredov, zlepšujú náladu, znižujú chute na sladkosti, pôsobia na krvný obeh, trávenie aj proti rakovinovému bujneniu, bránia vzniku krvných zrazenín.

Sú účinnou prevenciou chronických zápalov dutín a proti upchatému nosu, výrazne posilňujú imunitný systém

Ako zmierniť pálenie

Čím dlhšie sa papričky v pokrme varia, tým sú pálivejšie, preto ich pridávame až na koniec varenia. Ak je pálivého príliš, môžete skúsiť panáka silnejšej liehoviny, kúsok chleba, alebo niečo tučnejšie, napríklad slaninu. Voda príliš nepomáha, hlavne preto, že capsaicín je v nej nerozpustný.

V ústach sa nadviaže na molekuly lipidov (tj. tukov) a medzi nimi sa dostáva až k receptorom bolesti, keď sa jej chcete zbaviť, je nutné narušiť väzbu s lipidmi. Voda tuky nerozpúšťa, preto je lepší alkohol, alebo priam mechanické narušenie, takže kúsok chleba, či slaniny.

Na slaninu sa navyše capsaicín bude veľmi ochotne viazať, a potom ho s ňou „spláchnete“ do ďalších častí tráviaceho traktu, odkiaľ už signály receptorov nevnímame.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa