×
Vyhľadávanie v blogoch

Pohánka, rastlina našich predkov

Pohánka bola hojne pestovaná a rozšírená skoro po celej Európe. Pôvodne pochádza pravdepodobne z Číny a do Európy sa rozšírila v 13. storočí. So zvýšenou konzumáciou bieleho pečiva záujem o jej pestovanie poklesol, ale zástanci zdravej výživy na ňu nedajú dopustiť.

V Ázii je pestovaná hlavne kvôli výživným semenám, ktoré obsahujú okrem iných telu prospešných látok, 67 % škrobu a 3 % bielkovín. V našich končinách sa z nažiek zbavených šupky mlela hrubá múka, semená sa používali pri výkrme hydiny a rastliny ako zelené hnojenie alebo krmivo pre domáce zvieratá.

Pohánka je jednoročná a teplomilná rastlina s krátkou vegetačnou dobou trvajúcou len 10 – 12 týždňov. Kvety má drobné, ružové alebo biele. Rastlina ich vytvára veľké množstvo, ale len asi z 10 % sa vyvinú semená (plody). Plody sú trojboké nažky, hnedej farby, ktoré dozrievajú na konci leta.

Pohánka s vysokým obsahom rutínu

Pestovanie nie je náročné, ale rastlinám vadia klimatické extrémy. Na klíčenie je optimálna teplota 7 – 8 °C. Vďaka krátkej vegetačnej dobe je vhodná i pre pestovanie vo vyšších polohách. Nepotrebuje príliš výživné pôdy, dariť sa jej bude i v pôdach chudobnejších na živiny. Prihnojovať musíme len pôdy bez živín alebo piesočnaté pôdy.

Najlepší je priamy výsev od konca apríla do polovice mája, nesejeme príliš hlboko, aby klíčky nezaschli. Tam, kde hrozia neskoré májové mrazy, ju vysadíme tak, aby vzišla až po nich. Správny termín zberu sa neodhaduje ľahko.

Ak je jeseň suchá, nie je ukončenie vegetácie problematické. Pokiaľ je však jeseň bohatá na zrážky, pohánka kvitne stále, ale od spodu už môžu vypadávať zrelé nažky.

Najlepšie je plody zbierať pri zhnednutí dvoch tretín nažiek. Tie zbavíme zelených častí, usušíme a vylúpeme. Pohánka má vysoký obsah rutínu.

Rutín obsahujú lieky proti vysokému krvnému tlaku, pôsobí účinne i pri liečbe kŕčových žíl, zápale žíl, hemeroidov a zvyšuje obranyschopnosť proti infekčným chorobám. Ako prílohu môžeme pohánku podávať k pečeným i k údeným mäsám, k varenej kaše, pridaním múky ju môžeme piecť. Výborná je do polievok, pomazánok a rizota.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa