×
Vyhľadávanie v blogoch

Mak a jeho liečivé účinky

Ak ste si na Vianoce dopriali chutné makové koláče či iné dobroty ochutené makom, lepšie ste ani urobiť nemohli. Mak je totiž jednou z najzdravších potravín sveta.

Mak siaty 

Jednoročná rastlina z čeľade makovitej je významný zdroj ópia. Z ópia sa vyrábajú drogy, a preto nie je v niektorých štátoch jeho pestovanie povolené. Najvyššia produkcia maku je u našich susedov v Českej republike. Mak je produktom rastliny mak siaty.

Táto jednoročná rastlina má kvety bielej, ružovej, červenej alebo fialovej farby a má množstvo pozitívnych účinkov na organizmus a k tomu je veľmi chutný. Obsahuje pozoruhodné množstvo bielkovín, vláknin, tukov,a hlavne kyselinu olejovú, vitamíny B,C, E. Je taktiež bohatý na železo, horčík a predovšetkým na vápnik.

Mak upokojuje 

Ak trpíte stresom, mak je vhodný aj pre vás. Jemná maková aróma má výrazný upokojujúci účinok -upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach aj pri duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a arómoterapeutických zmesí.

Dokáže tlmiť bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a zaručene sa postará o pokojný spánok. Obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť. Mak tiež znižuje krvný tlak a posledné výskumy ukazujú, že je výborný prostriedok prevencie rakoviny. Mak tiež normalizuje hladinu cukru v krvi, podporuje vyprázdňovanie, obnovuje črevnú mikroflóru, čistí hrubé črevo a odkysľuje organizmus.

Mak a chudnutie 

Mak siaty je vhodný pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Skúsili ste už makový olej? Zrelé semeno neobsahuje ópium, preto sa konzumácie makového oleja netreba obávať. Dobré účinky má pri angíne, anémii, reumatických ochoreniach, migréne, chronickej únave, odporúča sa pri strese, psychickej i fyzickej námahe. Je tiež dobrý ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vhodný je aj počas tehotenstva a dojčenia.

Makový olej však nemusíte využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej popraskanej pleti, poradí si s ekzémom, vyrážkami aj zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika poteší aj vaše nechty a tiež vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu. Jedna lyžica makového oleja ráno nalačno pomáha pri kĺbových bolestiach. Aj napriek liečivým účinkom ho neodporúčame konzumovať vo veľkom množstve, pretože vysoká konzumácia maku spôsobuje nevoľnosť a rôzne negatívne prejavy pre obsah morfínu. 

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa