×
Vyhľadávanie v blogoch

Máte radi ázijskú kuchyňu?

Ázijské delikatesy z vlastnej záhradky? Áno, práve čerstvé korenie a listová zelenina, ktorá vyzerá tak autenticky na čínskej, thajskej či japonskej kuchyni, stojí za čarovnou arómou. Tieto dve zložky spôsobujú najväčšie problémy pri transporte do Európy, pretože rýchlo strácajú svoju chuť. Ale za to niektoré rastú bez problémov v našich klimatických podmienkach. Mnohé z nich sú aj v zime zelené, iné môžeme pestovať celoročne vo vnútri a mať tak neustály prísun čerstvých ingrediencií.

Ázijské korenie sa dá pestovať počas celého roka. Čoskoro z jari, začneme vysievať japonskú horčicu mizunu. O niečo neskôr koriander a za teplých dní thajskú bazalku či citrónovú trávu. Výnimkou je, pestovanie týchto rastlín vo vnútri, kedy je možné výsev vykonávať počas celého roka.

Veľmi obľúbené sú u nás thajské špeciality, ktoré sú ochutené exotickým korením, akou sú práve thajská bazalka alebo citrónová tráva.

Vyspelá kultúra jedla existuje aj v Japonsku, kde sa používa mnoho odrôd listovej zeleniny.
Jednou z nich je Mizuna – japonská horčica. Ide o listovú zeleninu, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, B a C. Mnoho tejto zeleniny pri varení stráca svoje blahodárne vlastnosti, preto je niekedy dobré ju konzumovať priamo, napríklad v šalátoch.

Tiež Čína je veľmi výkonná v produkcii listovej zeleniny. Okolo 30 miliónov ton kelu ročne pochádza práve odtiaľto. Toto množstvo tvorí skoro polovicu svetovej produkcie. Kel je unikátny v tom, že prakticky celý sa dá konzumovať.

Mizuna je veľmi obľúbená do japonských šalátov. Mizuna má veľmi jemnú chuť a dá sa pestovať od marca prakticky neustále až do septembra vonku. V skleníku môžeme začať s pestovaním mizúny už vo februári.

Chuť thajských a čínskych pokrmov krásne zjemní koriander. Lístky koriandra sa podobajú petržlenu, líšia sa však svojou arómou. Túto bylinku je možné pestovať na balkóne či v záhrade a pokiaľ ju nestihnete spotrebovať čerstvú, je možné zamraziť alebo usušiť. Koriander má nezastupiteľné miesto v pravom thajskom curry.

Citrónová tráva Cymbopogon stratus má jemne citrónovú vôňu a to vďaka olejom, ktoré obsahuje. Citrónová tráva, ako by sa mohlo podľa názvu zdať, nie je v žiadnom prípade kyslá! Zjemňuje chuť polievok, morských plodov či rýb.

Tak ktorú zo spomínaných byliniek si skúsite spolu s nami vypestovať?

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa