×
Vyhľadávanie v blogoch

Slnečnica pre krásu, radosť aj úžitok, nemusí byť len žltá

Žlté, zlaté, purpurové, alebo napríklad vínové... Aj slnečnice hrajú všetkými farbami, ak nemáte veľa miesta, môžete pestovať aj zakrpatené odrody, vyberie si každý. V čase kvetu poskytnú kvalitnú potravu motýľom, čmeliakom a včelám, stredy plné semienok majú radi vtáky, ktorí semená usilovne vyzobávajú už v čase zrenia (ak ich necháte usušiť, spestríte nimi vtáčikom zimu), okvetnými plátkami si môžete ozdobiť šalát alebo chlieb jedlé).

Nenáročná letnička

Slnečnica nie je na pestovanie náročná a znesie rôzne druhy pôd, avšak na slnku a vo výživnej, kyprej pôde, sa predvedie v celej svojej kráse, a aby narástla do svojich impozantných rozmerov, vyžaduje dostatočnú zálievku a hnojenie. Premokrenie slnečnice neznáša.

Kvitnú od konca júna do neskorej jesene, až do prvých mrazov. Väčšina rastlín má na vrchole silnej, ochlpenej stonky iba jeden veľký kvet (môže mať aj viac ako 30 cm v priemere – záleži na druhu). Existujú však aj druhy s viacerými menšími kvetmi na jednej stonke.

Pred výsevom obohatíme pôdu kompostom. Raz týždenne môžeme slnečnice prihnojovať. Použiť je možné aj domáce prírodné hnojivo zo skvasených žihľavy, ktoré je okrem iného bohaté na dusík. Kvitnutie podporí aj hnojenie skvaseným hydinovým trusom (používa sa v čase, keď rastlina začína nasadzovať na kvet).

Ochrana slnečníc

Mladé sadenice chránime pred slimákmi, sú pre nich veľkým lákadlom. Na ochranu môžete použiť golier z pet-fľaše s ostrým, zvonka otočeným zubatým okrajom, pivné pasce, alebo návnady na báze glukonátu železa, ktoré neohrozujú ostatné živočíchy.

Na veternom stanovisku môžu slnečnice potrebovať oporu, najmä tie väčších rozmerov, aj keď bývajú pomerne odolné. Ak zdvojíme riadok, samy poslúžia ako vetrolam (v prípade silných vetrov im stačí opora zo špagátu). Možno z nich vytvoriť napríklad krásnu zástenu pri komposte – poskytnú mu tieň a chránia pred vetrom.

Náš tip

Aj alergici si prídu na svoje - odroda Sunburst F1 nevytvára peľ, má zaujímavo rozstrapkané okvetie.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa