×
Vyhľadávanie v blogoch

Čo možno ešte neviete o tulipánoch

Nádherné kvety tulipánov sú odjakživa spájané s Holandskom. Pravdou však je, že ich pôvod siaha hlboko do histórie Perzskej a Osmanskej ríše, kde boli prvýkrát krížené z divoko rastúcich druhov niekedy okolo 10. storočia. Odvtedy prešli tulipány dlhú cestu. Boli vyšľachtené nové druhy, ktoré spôsobili až také mánie, kedy ich ľudia boli schopní kupovať aj za cenu novej nehnuteľnosti. Napriek tomu, že v súčasnosti existuje asi 8 tisíc rôznych odrôd týchto nádherných kvetov, sú neustále šľachtené nové a nové kultivary.

Monopol na produkciu tulipánov skutočne v súčasnosti drží Holandsko, kde je na pestovanie týchto kvetov ideálna pôda a podnebie. Z Holandska sa tak každoročne exportuje okolo 2,5 miliardy tulipánových cibulí.

Do holandského tulipánového biznisu sú zaradené aj turistické kvetinové atrakcie. Za zmienku stojí napríklad park Keukenhof, kde bol z pôvodnej malej bylinkovej záhradky vybudovaný skutočne majestátna botanická záhrada. Ak ste milovníci tulipánov, nenechajte si túto nádheru na jar ujsť.

Pestrosť farieb a tvarov tulipánových kultivarov je teraz skutočne obrovská. Existujú tulipány snáď všetkých farebných kombinácií, ktoré si iba dokážeme predstaviť. Jediná farba, ktorú sa do dnešnej doby nepodarilo dosiahnuť je pravá čierna. Najtmavšou odrodou je zatiaľ druh Queen of Night, veľmi temne fialový tulipán so zamatovými kvetmi.

Experimenty s farbou kvetov mali v minulosti veľký vplyv na ceny odrôd tulipánov. Vtedajší "šľachtitelia" tak užívali zvláštne alchymistické techniky, napríklad nakazili cibuľu vírusom prenášaným voškami, vďaka ktorému sa kvety tulipánov stávali viacfarebnými.

Nie je nutné dodávať, že tento a iné experimenty nepatrili k najzdravším a cibule tulipánov veľmi oslabovali. Dnes sú už techniky šľachtenia na úplne inej úrovni, preto sa na trh vo väčšine prípadov dostávajú iba zdravé a kvalitné cibule.

Na jeseň je to správne obdobie na zasadenie cibulí týchto nádherných kvetov. Na eshope osiva-semena.sk nájdete širokú ponuku tulipánov, rôznych farieb a tvarov. Pri každej odrode nájdete podrobný popis vrátane návodu na pestovanie.

Jednotlivé druhy tak môžete pohodlne skombinovať podľa veľkosti rastlín a doby kvetov a skúsiť si na záhrade vytvoriť vlastné zákutia, ktoré budú pripomínať krásu holandských parkov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa