×
Vyhľadávanie v blogoch

Paštrnák - otužilá bylina bohatá na vitamíny a minerály

Na pestovanie je nenáročný, takmer si ho nemusíte všímať. Jeho chutné korene sú v kuchyni široko využiteľné. Paštrnák patrí do čeľade, do ktorej radíme napríklad aj mrkvu, a je to vytrvalá a otužilá bylina.

Korene paštrnáka sú na rozdiel od mrkvy bledé, chuťovo výraznejšie a tiež bohatšie na vitamíny a minerály. Obsahujú významný podiel draslíka a vlákniny.

V prírode by sme si ho mohli pomýliť s bolehlavom škvrnitým. Táto rastlina bola používaná v staroveku ako jed, je totiž smrteľne jedovatá. Hlavný rozdiel je v stonke. Bolehlav má hladkú stonku bez chĺpkov s fialkastými bodkami či prúžkami. Byliny sa líšia aj listami a kvetmi.

Pestovanie paštrnáka

Paštrnák klíči pomerne dlhú dobu. Z tohto dôvodu semienka vysádzame skoro na jar, ideálne už v marci. Vhodná zemina je vlhká, úrodná a piesočnatá (teda ľahká) a dostatočne hlboká. Pred výsevom sa neodporúča hnojenie.

V prehnojenej pôde by paštrnák vytváral niekoľko koreňov do strán namiesto jedného priameho veľkého. Stanovište vyberieme slnečné, alebo v miernom polotieni. Semienka vysievame do rýh hlbokých jeden centimeter, a to po skupinkách 3–4 semienok, od seba vzdialených 40 centimetrov.

Po vzídení rastliniek asi na 2,5 centimetra ich prvýkrát jednotíme. Znovu jednotíme, až jednotlivé rastliny budú od seba vzdialené asi 15–25 centimetrov. Rastliny pravidelne okopávame, aby ich nezahltila burina. Korene sa zbierajú na jeseň, po uschnutí vňatia, prípadne po odkvitnutí.

Zber je však najlepší ideálne po prvých mrazoch, ktoré zvýraznia chuť koreňov. Zberať môžeme postupne, posledné korene je dôležité vytiahnuť na konci zimy až začiatkom jari, aby nezačali znovu obrastať. Rastliny sú teda v záhone celý rok. Korene paštrnáka uskladníme na chladnom mieste (pri 0-1 ° C), najlepšie vo vlhkom piesku, prípadne hline.

Konzumácia paštrnáka

Zlepšuje chuť do jedla, čistí močový mechúr od močových kameňov alebo piesku. Rimania ho používali ako afrodiziakum. U nás sa väčšinou používa ako zeleninová príloha, na gril alebo ako koreniaca prísada.

Nie je problém ho konzumovať surový, rovnako ako varený. Chuť koreňov je podobná petržlenu, mierne sladkastá. Korene môžeme používať do omáčok a polievok rovnako ako ďalšiu koreňovú zeleninu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa