×
Vyhľadávanie v blogoch

Ako na zelené hnojenie: náhrada za poctivý hnoj

Okrem obohatenej pôdy o celý komplex živín, zelené hnojenie dočasne chráni odkrytú pôdu pred zaplavením, vysušením slnkom, eróziou vetrom a vymývaním živín dažďom.

Rastliny zlepšia štruktúru pôdy a prekypria ju, obohatia ju o cenný humus, prospievajú i užitočným pôdnym mikroorganizmom.

Niektoré rastliny môžu pôdu vzhľadom k látkam v nich obsiahnutých i uzdravovať a pôsobiť proti škodcom či chorobám, majú tzv. fytosanitárne účinky

Na jeseň, tieto rastliny v dobe kvitnutia lákajú užitočné druhy hmyzu a poskytnú poslednú potravu včelám, čmeliakom a motýlom pred dlhou zimou.

Aké druhy rastlín vysadiť?

Ak neplánujete pestovať hlúboviny ako kapustu, brokolicu, karfiol či kaleráb, je ideálne na záhony vysadiť repku a horčicu. Bôbovité rastliny obohatia pôdu ďalšou dávkou dusíka vďaka symbiotickým baktériam žijúcim na koreňových hľuzách, napr. zmes hrachu, ovsa alebo bôby, lupiny, hrášok ale aj rôzne druhy ďatelín.

Rastliny tejto čeľade sa ďalej vyznačujú koreňom prenikajúcim do značných hĺbok, čím prenikajú i do nepriepustných vrstiev pôdy a vynášajú živiny na povrch. Medzi zeleným hnojením má výsadné postavenie facélia vratičolistá.

Rastie rýchlo, stačí jej 6 týždňov, dobre prekoreňuje a znáša i sucho. Kvitnúce rastliny sú vítanou potravou pre včely a motýle. Vysieva sa husto a semená sa len ľahko zahrnú tenkou vrstvou zeminy.

Ak potrebujeme pôdu zbaviť háďatok pomocou zeleného hnojenia, vysejte nechtík lekársky. Tesne po rozkvitnutí rastliny posečte, aby sa nevysemenili. Ideálny je mulčovací stroj, ktorý ich ihneď rozdrtí, poslúži i kosa a potom obyčajná kosačka na trávu. Potom ju ihneď zapravte do pôdy.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa