×
Vyhľadávanie v blogoch

Klinček bradatý - kvet boha Dia

Klinček môžete pestovať ako letničku, dvojročku alebo aj trvalku. Pôvodom pochádza z Európy a Ázie, kde ich najčastejšie nájdeme na slnečných suchších medziach, svahoch a skalách.

Z pôvodných druhov kvitnú najčastejšie bielo alebo ružovo. Novovyšľachtené hybridy sa môžu pochváliť širokou škálou farieb a odtieňov, kde nechýbajú lososová, purpurová, fialová a mnohé variety kombinácie farieb.

Botanický názov rodu Dianthus pochádza z gréckeho Dios anthos, čo znamená v preklade kvet Diov (kvet boha Dia). Klinček bol tiež v stredoveku symbolom pre Pannu Máriu, čo dodnes pripomína stále vžitý ľudový názov slzičky Panny Márie alebo skrátene slzičky.

Jednoročná

Pre jednoročné rastliny sa vysievajú semená už začiatkom marca. Umiestnime ich do skleníka s teplotou okolo osemnástich stupňov. Rastliny môžeme prepichovať, aby vytvorili bohatší koreňový systém a lepšie sa ujímali pri výsadbe.

Približne v polovici júna, sú schopné výsadby a od júla do konca augusta kvitnú. Výšku majú okolo tridsať centimetrov, inak sú rovnako odolné a vhodné na rez ako dvojročné kultivary.

Dvojročná

S výsevom semien začnite v lete. Stačí ich vysiať do kvetináča alebo pareniska začiatkom mája a vešlé rastlinky presádzať do kvetináčikov alebo rovno na stanovište v priebehu júla a augusta do sponu 30 x 30 cm.

Ak si chcete prácu uľahčiť, semienka začiatkom júna pohádžte na záhon na slnečnom stanovisku, nezapravujte. Semienka len jemne pohádžte malým množstvom výživnej pôdy (napr. dobre odležaným kompostom).

Prvý rok rastlinky počas leta vytvoria prízemné ružice lesklých listov, v druhom roku sa potom dočkáte aj farebných kvetov. Vplyvom vetra by sa mohli lodyhy vyšších kultivarov zlomiť počítajte teda radšej s oporou vo forme zviazaniu celého trsu.

Trvalka

Vďaka samovysemeneniu sa klinčeky chovajú v podstate ako trvalky. Na záhone ich môžeme pestovať skoro na veky. Vždy platí, že má rád priepustnú výživnú pôdu s dostatočnou zásobou vápnika.

Inak ide o vcelku odolnú rastlinu, u vyšších druhov sa môže objaviť múčnatka či pleseň sivá. Listy chutia snáď len zajacovi, ktorý by sa do záhrady náhodou zatúlal.

Vyššie kultivary sú vhodné aj na rez, vydržia vo váze pokojne aj 3 týždne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa