×
Vyhľadávanie v blogoch

Poznáte Judášove peniažky? V prírode sú zákonom chránené

Mesačnica trváca (Lunaria rediviva), ľudovo tiež označovaná ako Judášove či čertove peniažky, patrí do čeľade kapustovitej a jej domovinou je Európa, podhorské lesy a nivné lúky. Rastie v tieni či polotieni na vlhkých miestach s neutrálnou alebo zásaditou pôdou. Rastlina je v prírode zákonom chránená.

Mesačnica môže dorastať v ideálnych podmienkach aj do viac ako metrovej dĺžky, bežne ale meria 30 - 90 cm. Má vzpriamenú, od polovice rozvetvenú lodyhu pokrytú v hornej časti belavými trichómami.

Tmavozelené listy v spodnej časti lodyhy sú srdcovité, po obvode nepravidelne zubaté, stopkaté a takmer ústretové. Listy v hornej časti lodyhy sú oválne až kopijovité, sediace a vyrastajú zo stonky striedavo.

Šíri sa prevažne pomocou plazivého podzemku alebo pomocou rozširovania dobre klíčivých semien vetrom. Mladé rastliny nekvitnú, kvety sa objavujú až štvrtým alebo piatym rokom. Rastlina má vonné svetlé fialové, obojpohlavné kvety so štyrmi vzpriamenými kališnými lístkami a štyrmi vodorovnými korunnými lístkami usporiadané v hrozne.

Kvitne od mája do konca leta

Opojná vôňa mesačníka sa šíri hlavne k večeru, kedy láka nočné motýle. Plodom je asi 5 cm dlhá dvojchlopňová šešulka visiaca na stopke. Tmavo sfarbené obličkovité semená s okrídlenou obrubou začínajú dozrievať na konci augusta.

Semená obsahujú alkaloidy lunarin a lunaridin, ktorým vďačia mesačníčky za svoje meno. V liečiteľstve sa používali semená a sušené listy predovšetkým na upokojenie srdca a pri bolestiach hlavy. Kvôli zaujímavému vzhľadu suchých lodyh sa mesačník používa na suché väzby.

V záhrade pestujeme väčšinou mesačnica ročná (Lunaria annua). Od predchádzajúcej príbuznej z voľnej prírody sa v mnohých ohľadoch líšia. Jej kvety sú tiež svetlofialové, ale nevoňajú. Mesačnica ročná nie je vytrvalá, ale jedno, príp. dvojročná rastlina.

Mesačnica ročná pochádza aj z Európskeho kontinentu a rozšírila sa do Austrálie a Ameriky. Spoločné s mesačnicou vytrvalou má svoje belavé ochlpenie, hroznovité kvetenstvo a okrúhle dekoratívne plody, ktoré pekne vyzerajú v dekoráciách z prírodnín.

Semená vysejeme počas leta priamo na stanovište. Prvý rok rastlina vytvorí prízemnú listovú ružicu a druhý rok vyrastú lodyhy s kvetenstvami. Zo semien vysiatych na jar vyrastú síce rastliny, ktoré vykvitnú hneď prvý rok, kvetov je však málo.

Je to rastlina nenáročná, ktorú nájdeme aj na skládkach a neudržovaných pozemkoch. Dariť sa jej bude v polotieni aj tieni na vlhších lokalitách, rovnako tak aj na slnečnom stanovisku. Prednosť dáva pôdam s dostatkom živín ľahšieho charakteru.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa