×
Vyhľadávanie v blogoch

Na letný ľubovník narazíte aj vo voľnej prírode

Vo voľnej prírode na ľubovník zaručene narazíte počas letných mesiacov. V našich klimatických podmienkach, na slnečných lúkach a medziach, rastie domáci druh liečivého ľubovníka kvitnúci od júna až do septembra. To sa prejavilo aj na jej ľudových menách, hovorí sa jej svätojánska bylina či krv svätého Jána. Ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum) sa dá však pestovať aj na záhrade.

Ľubovník patrí medzi liečivé byliny aj dreviny. Ide o statné a robustné rastliny dorastajúce do výšky 50–80 cm.

Medzi typické znaky ľubovníka patrí dvojhranná lodyha, ktorá v spodnej časti drevnatie. Kvety sú žlté, päťpočetné, pravidelné, vyrastajú v hornej časti bohato vetvenej lodyhy.

Tento druh sa predtým používal aj ako farbiarska rastlina vďaka obsiahnutým farbivám (najviac ho je v kvetoch a volá sa hypericín). Získavala sa z neho žltá a oranžová farba.

Ak sa pozriete na zelený list proti slnku, objavíte zaujímavý jav – bodky, ide o slizničné komôrky, viditeľné len na svetle, ktoré obsahujú éterický olej a živice. 

Aby ľubovník dobre prospieval, vyberte mu miesto na priamom slnku, v suchšej a dobre priepustnej pôde. Neporastie v kyslých, podmáčaných pôdach alebo v tieni. Ak ho pestujete zo semien, nezasypávajte ich príliš pôdou, potrebuje na klíčenie svetlo.

Ľubovník podporuje látkovú výmenu, má silné protizápalové účinky a pomáha bojovať proti bakteriálnym a vírusovým infekciám. Pozitívne ovplyvňuje vnímanie svetla ľudským organizmom, preto pomáha vylepšovať náladu, je vynikajúci na tzv. zimné depresie, ktoré často spôsobuje práve nedostatok slnečného žiarenia.

Rastlinou možno ale liečiť aj stredne ťažké stavy tohto psychického ochorenia, pomáha pri úzkosti, nepokoji a psychickom napätí. Tiež slúži na zlepšenie výkonnosti, odstránenie slabosti a malátnosti pri rekonvalescencii.

Má schopnosť hojiť rany a tíšiť reumatické ťažkosti. Na tento účel sa používa ľubovníkový olej, na umývanie rán je vhodný odvar. Pozor na kombinácie s inými liekmi!

Náš tip

Ľubovníkový olej je skvelým prostriedkom hojacim popáleniny (aj slnečné), drobné odreniny. Údajne pomáha vyhladzovať aj vrásky.

Príprava je jednoduchá: lúhovaním nasekanej ľubovníkovej vňate v oleji lisovanom za studena (slnečnicovom, olivovom, sezamovom, či mandľovom).

V sklenenej fľaši necháme ľubovník zaliaty olejom stáť na slnku a v teple aspoň tri týždne. Obsiahnuté farbivá v ľubovníku olej sfarbia dočervena.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa