×
Vyhľadávanie v blogoch

Zeleninová záhrada v júni

Ak ste vysiali semienka včas, bude pre vás mesiac jún doslova zeleninovou žatvou. Môžete už začať žať ranú karotku, petržlen s vňaťou, skorú hlúbovú zeleninu, skoré zemiaky, hrášok alebo mangold. Začínajú zrieť jahody, čerešne a višne. Ku koncu mesiaca končíme so zberom rebarbory (zberáme do sviatku sv. Jána), potom už obsahuje veľké množstvo kyseliny šťaveľovej a nie je tak jemná.

V júni tiež prichádza čas na zber liečivých rastlín a byliniek. Ak ostriháme aromatické bylinky viac, rýchlo opäť podrastú. Sú to napr. tymián, oregano, rozmarín či levanduľa.

V tomto mesiaci vysádzame sadbu neskorej hlúbovej zeleniny, ako je ružičkový kel a kapusta a sadbu jesenného a zimného póru.

Vysievame karotku, kvaku, čiernu reďkev, červenú repu a rané kaleráby. Pre druhú úrodu môžeme vysiať fazuľu. Pre priebežný zber je možné vysiať aj rôzne druhy šalátov.

Na záhon potom rovno vysievame kel kučeravý, ktorý je mrazuvzdorný a možno ho žať aj v zime.

Koncom júna vysadíme čínsku kapustu

Predpestovať si môžeme čakanku, hlávkový šalát, fenikel hľuznatý a brokolicu. Zberať potom budeme na jeseň. Zeleninové záhony udržujeme bez burín, okopávame ich a prihnojujeme najlepšie hnojivami rozpustnými vo vode. Okopávaním pôdu zároveň prevzdušňujeme. Ak je jún suchý, potom i zavlažujeme.

Veľa vody potrebujú všetky hlúboviny, plodová a listová zelenina, zeler a pór. Hlubovej zelenine prospieva rosenie, vyžadujú vyššiu vzdušnú vlhkosť. Proti hubovým chorobám chránime uhorky a paradajky, najmä ak je vlhké počasie. Postrek je možné použiť aj proti plesni cibule.

Proti škodcom ako sú vošky, húsenice a mora kapustová a ďalším ošetrujeme všetky hlúboviny. Pomôcť môže aj prikrytie zeleniny netkanou textíliou.

Paradajky a papriky vyväzujeme k tyčkám, rýchlo rastú a mohli by sa polámať. U klasických paradajok nezabudneme vyštipovať postranné výhony, kým sú krátke. Rastliny by sa totiž príliš vysilovali tvorbou listov a z úrody by nebolo nič.

Ak pestujeme paradajky divoké a kríčkové, rastliny nevyštipujeme.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa