×
Vyhľadávanie v blogoch

Fazuľa – pnúca, kríčková aj okrasná

Fazuľu do Európy doviezli kolonizátori z Ameriky. Pnúce a neskôr aj kríčkové záhradné odrody boli postupne vyšľachtené z pôvodnej popínavej rastliny fazule obyčajnej (Phaseolus vulgaris). Odrody sa líšia sa výškou, veľkosťou, tvarom a farbou strukov, veľkosťou a farbou zŕn či dobou zberu. Pri výbere vhodnej odrody sa musíme rozhodnúť, či budeme pestovať fazuľu na struky alebo na semeno.

Pestovanie fazule vyžaduje predovšetkým dostatok tepla a slnečných dní. Optimálna teplota by sa mala pohybovať okolo 22 °C a nemala by klesnúť pod 15 °C. Vhodná je pôda ľahšia až stredne ťažká, mierne vlhká s neutrálnou reakciou 6–7 pH.

Vhodné stanovište je tam, kam nám svieti dopoludňajšie slnko, ale znesú aj polotieň. Predovšetkým v období klíčenia a pri nasadzovaní strukov potrebujú hojnú a pravidelnú zálievku. Pôdu občas nakypríme motyčkou, rastliny odburiníme a môžeme im poskytnú mulčovú nástielku.

Pôdu okolo rastlín kultivujeme iba do začiatku kvitnutia, neskorší zásah do porastu by zapríčinil sprchovanie kvetov. Pozor musíme dať aj na slimáky, ktorým by sa v teplej a vlhkej nastielke mohlo zapáčiť a listy fazule sú pre nich delikatesou.

Oveľa delikátnejšia chuť ako bežná fazuľa je fazuľa kríčková. Pestujeme ich skôr pre celé struky ako pre semená. Nemajú tuhé vlákna, takže sa pred konzumáciou nemusia veľmi upravovať.

Na výšku nemeria viac ako 40 cm, teda nevyžadujú podporu. Hodí sa aj do nádoby na balkón. Rýchlo rastú a pôdu obohacujú o cenné látky. Okrem klasických zelených, už existujú aj odrody žltej a fialovej.

Rastliny majú nižšie nároky na živiny ako tie popínavé, ale ak ich vysadíme do miest s chudobnou pôdou, nemôžeme od nich čakať ktovie aké zázraky. Na spracovanie v kuchyni používame nedozreté struky s nie celkom vyvinutými semenami.

Keď po ľahkom ohnutí praskne je struk zrelý. Semená by mali byť pevné, dobre vyzreté a úplne vyfarbené. Struky zberáme priebežne, dorastajú totiž postupne.

Fazuľa šarlátová (Phaseolus coccineus) je ďalším zástupcom fazuľového rodu, ktorý patrí k pôvodným americkým druhom. U nás sa viac používa na okrasné účely. Jeho výhony dorastajú až do päťmetrovej dĺžky, je to teda ideálna popínavá letnička. Struky sú dlhé okolo dvadsiatich centimetrov. Vnútri majú tuhú pergamenovú blanu, ktorá môže niekomu vadiť pri kuchynskom spracovávaní.

Fazuľa je zdrojom: vitamínu C, vitamínov skupiny B. Semeno obsahuje až 30 % bielkovín a až 50 % cukrov. Struky majú vysoký podiel vlákniny. Významné sú v strave diabetikov, pretože znižujú hladinu cukru v krvi.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa