×
Vyhľadávanie v blogoch

Abeceda byliniek - šišiak bajkalský

Šišiak bajkalský (Scutellaria Baicalensis L.) je trvalka patriaca do čeľade hluchavkovitých dorastajúca do výšky 50 až 100 cm. Vyskytuje sa po celom svete, najviac je však rozšírený v miernom pásme. Rastie na suchých a kamenistých stanovištiach, nájsť ho môžeme aj v piesočnatých stepiach a pozdĺž riek.

V tradičnej čínskej medicíne sa používa takmer proti všetkým ľudským neduhom už dlhé roky. Prvé zmienky o rastline sú už z dôb pred naším letopočtom, kedy bola bylinka používaná najmä v Japonsku a Číne proti alergiám.

Obľúbená bola aj v Amerike. Napriek svojim unikátnym liečivým účinkom, bohužiaľ, nie je šisák v Európe veľmi známy. Rastliny vyrastajú z podzemkov alebo hľúz. Má priamu lodyhu a jednoduché, kopijovité listy jasne zelenej farby. Z úžľabia listeňov vyrastajú pyskaté kvety.

Rastlina kvitne od konca leta do jesene kvetmi nápadne modrej až purpurovej farby. Plody sú šišaté, od toho prišiel šišiak k svojmu pomenovaniu. Na jeseň alebo na jar sa z trojročných až štvorročných rastlín žne koreň, listy a lodyhy.

Silný antioxidant

Listy a lodyha obsahujú scutellarin, koreň flavonoidy baicalin a wogonin. Z ďalších látok potom steroly, kyselina benzoová a ďalšie.

Používa sa pri strese, depresiách a ďalších ochoreniach nervovej sústavy. Je účinný na znižovanie alergických reakcií ako astma, ekzém, senná nádcha a žihľavka, používa sa pri detoxikácii tela.

Pôsobí priaznivo na bolesti kĺbov. Potvrdil sa účinok pri liečbe reumatoidných zápalových ochorení. Šišiak je tiež silný antioxidant. Najúčinnejšia forma, v ktorej sa dá šišiak užívať, je tintkúra, zohnať sa dá tiež vo forme kapsúl.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa