×
Vyhľadávanie v blogoch

Viete ako pestovať cibuľu zimnú?

Cibuľa zimná (Allium fistulosum) patrí medzi cibuľovú zeleninu. Na rozdiel od „klasickej“ cibule, ktorá je dvojročná, ide o vytrvalú rastlinu. Pôvodne pochádza zo strednej Ázie, bola asi vyšľachtená z blízkeho druhu Allium alraicum.

Do Európy sa dostala až v 16. storočí cez Rusko aj keď ju v Číne pestovali už 2000 rokov. Cibuľa je asi 2 – 5 cm dlhá a 1 – 2,5 cm široká, väčšinou svetlá, vzácnejšie hnedá. Je mrazuvzdorná a raší veľmi skoro. Môžete ju pestovať a využívať po celý rok, rastie totiž i pod snehom.

Pred výsadbou pôdu starostlivo spracujeme (na rovnakom stanovišti vydrží zimná cibuľa 10 – 15 rokov). Do pôdy zbavenej buriny zapracujeme kompost alebo kombinované hnojivo s vápnikom.

Pôda by mala byť ľahká až stredne ťažká, nie príliš vlhká. Stanovisko vyberieme slnečné. Môžeme vysievať semená alebo sadiť zo sadeničky skoro na jar, ale tiež v auguste alebo neskôr.

Zber zelenej vňate

Ľahko sa dá množiť i delením trsov. Predtým než vzrastie, udržujeme pôdu bez buriny, potom už nevyžaduje zvláštnu starostlivosť. Kvety sa objavia od druhého roku, ich duté stonky sa však k zberu nehodia, preto ich vylamujeme (prípadne ich môžeme nechať vysemeniť). Zimné cibule je tiež možné rýchliť v kvetináči na okne či ich pestovať v nádobe na terase alebo na balkóne.

Zber zelenej vňate vykonávame priebežne po celú dobu vegetácie. Vňať používame podobne ako vňať cibule alebo pažítky. Môžeme využiť i mladé cibuľky – hlavne na jar, keď zberáme celé rastliny. Používame ich rovnako ako mladú cibuľu kuchynskú – zelenačku. Jej chuť je jemnejšia než chuť cibule kuchynskej a je veľmi šťavnatá. Vňať môžeme zamraziť.

Cibuľa zimná má niekoľkonásobne vyšší podiel vitamínu C než cibuľa kuchynská. Je tiež bohatá na karotenoidy, vápnik a silice s obsahom síry. Rovnako ako cibuľa kuchynská obsahuje fytoncídy („rastlinné antibiotiká“). Pomôže pri nechutenstve a tráviacich ťažkostiach.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa