×
Vyhľadávanie v blogoch

Pawpaw – lahodné exotické ovocie, ktoré si môžete vypestovať sami

Asimina trojlaločná je v našich podmienkach pestovaný ako ker dorastajúci do výšky 3 – 5 m, v zemi pôvodu (Severná Amerika) však rastie ako strom a môže dorásť až do 11 m niekedy aj vyššie. Patrí do čeľade anonovitých (Annonaceace).

V prírode rasti v juhžných častiach Kanady. Súmerný rast, väčšie listy a kvety, ale i na pohľad zaujímavé plody ho predurčujú k tomu, aby bol okrasov záhrady.

Niektoré kultivary znášajú bez poškodenia zimný pokles teplôt takmer k -30 °C. Sú odolné proti rôznym chorobám. Jediným najzávažnejším škodcom sú slimáky, ktoré rastlinu okusujú a môžu ju vážne poškodiť.

Pawpaw nevyžaduje tropické podmienky

V plnej plodnosti, tj. od veku desiatich rokov, sa svojmu pestovateľovi odmenia veľkým množstvom ovocia. Rastlina je zaujímavá i tým, že pri pestovaní nevyžaduje subtropické alebo tropické podmienky.

V našich záhradách je najlepšie pestovať Pawpaw len v teplejších polohách do 350 metrov nad morom. Je dobré si vybrať skôr odrody so skoro zrejúcimi plodmi, pretože pri chladnom priebehu jesene ovocie nedozreje.

Ak ho predsa chcete vysadiť vo vyšších polohách, vytvorte mu chránenú mikroklímu blízko južných či západných stien domu.

  1. ide o rastliny cudzoprašné, je nutné teda pestovať aspoň dve odrody
  2. pri sadení dajte veľký pozor, aby nebol poškodený hlavný koreň – i malé poranenie môže spôsobiť úhyn rastliny
  3. vyhovuje im čiastočný polotieň (prirodzene rastú v riedšich svetlých lesoch či pri jeho okrajoch). Ostré slnečné lúče môžu predovšetkým u mladých stromov poškodiť listy
  4. vysadzujeme ich priamo na konečné stanovisko, aby sme ich už nemuseli presádzať
  5. rastliny potrebujú dostatok vlahy a kvalitnú záhradnú výživnú pôdu, ktorá nevysychá
  6. prvé obojpohlavné kvety sa na vrubľovaných rastlinách začnú objavovať často až za 3-4 roky
  7. pre väčšinu našich opeľovačov nie sú jeho kvety príliš príťažlivé, preto sa opeľuje pomocou prenosu peľu štetcom
  8. kvety sa na rastlinách objavujú väčšinou skôr než listy, v období od druhej polovice apríla do konca mája
  9. nedozreté ovocie sa znehodnotí mrazom
  10. nemusí sa prerezávať
  11. vhodné je predjarné prihnojenie

Väčšina u nás dostupných odrôd dozrieva od polovice septembra do polovice októbra, plody dozrievajú postupne. Plody zbierame, až keď začnú mäkknúť – v tejto dobe sú najchutnejšie. Chuť je veľmi lahodná, podobná sladkému banánu s príchuťou manga a ananásu.

Dužina plodov má krémovitú konzistenciu, najlepšie je konzumovať ju čerstvú. Pred konzumáciou odstránime semená, podobne ako listy sú pre človeka jedovaté. Plody sú bohaté na mastné kyseliny, obsahujú veľa vitamínov (vit. C, A...) a minerálov (železo, vápnik, horčík...).

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa