×
Kliknutím zobrazíte viac produktov.
No products were found.
PPL Parcelshop
Vyhľadávanie v blogoch

Popínavý špenát môžete konzumovať od jari až do jesene

Malabarský špenát (Basella rubra) alebo popínavý špenát. Ide o pomerne neznámu, ale o to viac zaujímavú zeleninu s červenými motívmi. Táto až dva metre vysoká popinávka pochádza z Ázie, v Európe sa najviac pestuje vo Francúzsku.

V našich podmienkach sa môže pestovať v skleníku i voľne na záhone. Chuť je ľahko nakyslá, niekomu môže pripomínať i chuť krehkej, sladkej kukurice a je viac šťavnatá než klasický špenát.

Semienka vysievame zhruba na prelome marca a apríla a predpestujeme si sadeničky, ktoré po posledných mrazoch, teda v druhej polovice mája, vysadíme na stanovište. Popínavý špenát je veľmi náchylný na mráz.

Stanovište vyberáme slnečné, čím viac tepla a slnka, tým lepšie. Rýchlejšie tak špenát porastie, ale musíme mu dopriať i dostatok vlahy. Vhodná je tiež ochrana pred vyschnutím v podobe mulča. Aby sa mohol popínať, poskytneme mu oporu.

Počas celej sezóny zbierame jednotlivé lístky, postupne dorastajú ďalšie a ďalšie. Dospelá rastlina bohato kvitne, a tak má veľa semien. Nechajte ju dozrieť, usušte a uložte na ďalší rok. Najväčšou výhodou je, že i na malom priestore môžete zasadiť veľké množstvo výhonkov. Dariť sa mu bude i pri pestovaní v nádobách na balkóne alebo na parapete okna – musí sa častejšie hnojiť, mať dostatok svetla a oporu.

Náš tip

Ak máte skleník, nechajte v ňom niekoľko sadeníc a zvyšok vysaďte po posledných mrazoch von. V skleníku rastú rastliny rýchlejšie, a tak môžete prvú úrodu zbierať už v máji. V skleníku nechajte rastliny do júna, dokým dorastú uhorky.

Medzitým dorastú niektoré rastliny rastúce na záhone. Keď sa uvoľní miesto v skleníku na konci leta, môžete si urobiť niekoľko rezov z vonkajších rastlín a preniesť ich do skleníka (veľmi rýchlo zakorenia a poskytnú úrodu až do prvých mrazov).

Špenát má vysoký obsah vitamínu A, C a minerálov (vápnik, železo). Mladé lístky sú vhodné do miešaných šalátov, smoothie a čerstvých zeleninových štiav. Tepelne upravené listy a výhonky sa môžu použiť tam, kde by sa použil klasický špenát alebo mangold. Je výborný ako príloha k udenému mäsu. Používa sa aj ako kombinácia s paradajkami a syrom v slanom koláči.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa