×

Popínavý špenát môžete konzumovať od jari až do jesene

Malabarský špenát (Basella rubra) alebo popínavý špenát. Ide o pomerne neznámu, ale o to viac zaujímavú zeleninu s červenými motívmi. Táto až dva metre vysoká popinávka pochádza z Ázie, v Európe sa najviac pestuje vo Francúzsku. V našich podmienkach sa môže pestovať ako v skleníku, tak voľne na záhone. Chuť je ľahko nakyslá, niekomu môže pripomínať i chuť krehkej, sladkej kukurice a je viac šťavnatý než klasický špenát.

Semienka vysievame zhruba na prelome marca a apríla a predpestujeme si sadeničky, ktoré po posledných mrazoch, teda v druhej polovice mája, vysadíme na stanovište. Popínavý špenát je veľmi náchylný na mráz. Stanovište vyberáme slnečné, čím viac tepla a slnka, tým lepšie. Rýchlejšie tak špenát porastie, ale musíme mu dopriať i dostatok vlahy. Vhodná je tiež ochrana pred vyschnutím v podobe mulča. Aby sa mohol popínať, poskytneme mu oporu. Počas celej sezóny zbierame jednotlivé lístky, postupne dorastajú ďalšie a ďalšie. Dospelá rastlina bohato kvitne, a tak má veľa semien. Nechajte ju dozrieť, usušíte a uložíte na ďalší rok. Najväčšou výhodou je, že i na malom priestore môžete zasadiť veľké množstvo výhonkov. Dariť sa mu bude i pri pestovaní v nádobách na balkóne alebo na parapete okna – musí sa častejšie hnojiť, mať dostatok svetla a oporu.

Náš tip:

Ak máte skleník, nechajte v ňom niekoľko sadeníc a zvyšok vysaďte po posledných mrazoch von. V skleníku rastú rastliny rýchlejšie, a tak môžete prvú úrodu zbierať už v máji. V skleníku nechajte rastliny do júna, dokým dorastú uhorky. Medzitým dorastú niektoré rastliny rastúce na záhone. Keď sa uvoľní miesto v skleníku na konci leta, môžete si urobiť niekoľko rezov z vonkajších rastlín a preniesť ich do skleníka (veľmi rýchlo zakorenia a poskytnú úrodu až do prvých mrazov).

Špenát má vysoký obsah vitamínu A, C a minerálov (vápnik, železo). Mladé lístky sú vhodné do miešaných šalátov, smoothie a čerstvých zeleninových štiav. Tepelne upravené listy a výhonky sa môžu použiť tam, kde by sa použil klasický špenát alebo mangold. Je výborný ako príloha k udenému mäsu. Používa sa aj ako kombinácia s paradajkami a syrom v slanom koláči.

"

Štítok: zelenina
Related articles

Menu

Kliknutím zobrazíte viac produktov.
Neboli nájdené žiadne výrobky.

Menu

Kliknutím zobrazíte viac produktov.
Neboli nájdené žiadne výrobky.

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa