×
Vyhľadávanie v blogoch

Glorióza rozžiari letnú záhradu či terasu

Gloriosa rothschildiana pochádza z trópov Afriky a Ázie. Zaraďujeme ju do čeľade ľaliovitých - ide o popínavou rastlinu s bylinnými výhonkami na hľuznatúom podzemku. Nájdeme ju všade v trópoch, ale splaňuje len v miestach, kde je výrazné obdobie sucha, počas ktorého odumierajú nadzemnej časti. V našich klimatických podmienkach by zimu neprežila, preto sa pestuje ako izbová rastlina, v lete je možné preniesť ju von.

Glorióza má veľké, šesťpočetné kvety obrátené smerom k zemi, ktoré vykvitajú jednotlivo na dlhých stopkách. Kvety sú podobné orchideám. Korunné lístky sú obrátené smerom späť a nahor, menia farbu od žltej po červenú, behom kvitnutia tmavnú. Špičky listov sčasti prechádzajú v úponky, ktorými sa rastlina prichytáva k opore.

Pestovanie gloriózy

Pred jarou sa podzemky vysádzajú do kvetináčov s výživnou zeminou (namiešame zmes listovky, kompostu a rašeliny). Hľuzy vysadíme do hĺbky 5 cm vodorovne. Rašiť začnú po 3 – 4 týždňoch, kvitnú približne 6 týždňov.

Nadmerná vlhkosť zeminy môže viesť k hnitiu podzemku, preto zalievame opatrne dokiaľ rastlina v kvetináči vytvára nové listy (medzi zálievkami pôdu nechajte vyschnúť).

Čím viac pribúda nových listov, tým aj potreba vody a živín. Preto pridáme do zálievky raz týždenne hnojivo pre kvitnúce izbové rastliny.

V zime gloriózu pestujeme vo väčšich nádobách za oknami, v lete ju môžeme premiestniť na balkón alebo terasu, prípadne vysadiť i v záhrade na teplé, chránené stanovisko.

Po prenesení v teplom letnom počasí na terasu kvitne oveľa bohatšie. Odkvitnuté semenníky odlomíme a zalievame ešte 3 týždne, potom necháme rastlinu zatiahnuť.

V období vegetačného pokoja (v zime) hľuzy vyberieme zo zeme, rastlina potrebuje minimálne 6 – 8 týždňov pokojného režimu. Pri teplote 10 – 15 stupňov ich uložíme do piesku alebo rašeliny, relatívna vlhkosť vzduchu by mala byť 70 %.

Pozor! Glorióza obsahuje v hľuze podobný jed ako jesienky. V Afrike sa tento jed používa pri výrobe otrávených šípov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa