×
Vyhľadávanie v blogoch

Čo robiť v záhrade v novembri?

  1. Ak ste zasiali ešte v lete, možete zbierať zeleninu, ktorá je odolná proti mrazom: kapusta, kel, kučeravý petržlen, zimný pór, kel kučeravýružičkový kel a ďalšie neskoré druhy.
  2. Niektoré plody sú najlepšie pravé po prvých mrazoch, napr. šípky, plody dráča či trnky, pokiaľ pár dní mrzlo, môžete s nimi začať experimentovať v kuchyni. Po prejdení mrazom si môžete skúsiť vyrýľovať trs pažítky a doma zasadiť do kvetináča, po niekoľkodňovom mraze naštartuje svoj rast.
  3. Starostlivosť si zaslúži i náradie – naolelujte ho a na zimu schovajte.
  4. Začiatok novembra je ešte vhodný pre sadenie stromčekov, kríkov, zakladanie živých plotov.
  5. Sadiť možno do zámrazu pôdy.
  6. Väčšina drevín a trvaliek, ktoré pestujeme, nemá s prezimovaním u nás väčšie problémy. Problémy majú len rastliny, ktoré pochádzajú z iných podmienok, tie radšej zamulčujte vrstvou slamy alebo opadaným lístim zo stromov.
  7. Problémom prezimovania niektorých druhov rastlín prekvapivo nezvykne byť nízka teplota, ale hlavne zimná vlhkosť. Do tejto skupiny patria najčastejšie skalničky, ale i niektoré cibuľoviny a trávy pôvodom zo stepných oblastí, kde je v zime sucho - napríklad fakľa (Eremurus) a kortadérie čiže pampová tráva. Dôležitá je správna drenáž miesta výsadby a ochrana proti vlhku – zakrytie netkanou textíliou alebo špeciálnym krytom.
  8. Pokiaľ málo prší a nemrzne, možete hlavne mladé a stálezelené stromy a kríky pre istotu trocha zaliať.
  9. V rohu záhrady možete ponechať malý „neporiadok“, teda vetvy a vetvičky, lístie, trávu, pár kvetináčov, konárov, slamu. Budú slúžiť ako ideálny úkryt užitočným živočíchom, napríklad ježkom. Vtáky ocenia vyhodené zrelé kvety slnečnice alebo zabudnuté jabĺka na strome.
  10. Pretože sa v tomto období upratuje celá záhrada, na trvalkové záhony môžete zabudnúť. Spadnuté listy a stonky ochránia pupene a krčky rastliny schovaných pod zemou. Pokiaľ ste však trvalky vysadzovali len na jar alebo na jeseň, prisypte na ne ešte lístie.
  11. Okolie pooberaných ovocných stromov by malo byť čisté a upratané – ovocie pozbierané, pokosená alebo vyhrabaná tráva, mali by sa odstrániť i tzv. múmie z korún stromov, na jar sa totiž ľahko stanú zdrojom infekcie.
  12. Do poriadku dajte i skleník.

Nezabudnite si vychutnávať uvarené a upečené dobroty z uskladneného ovocia, zeleniny a orechov.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa