×
Vyhľadávanie v blogoch

Vianočná hviezda je tradičnou zimnou ozdobou, viete ako sa o ňu starať?

Vianočná hviezda alebo Poisettia je tradičnou rastlinou predvianočného obdobia. Vyšľachtených je niekoľko farebných variácii, ktoré skvele ladia s tmavozelenou čečinou. Na trhu nie sú len tie klasické s červenými listami, vybrať si môžete aj ružovú, žltú či napríklad modrú. Takú, ktorá bude ladiť s vašou vianočnou výzdobou.

Farebné listy sú (najmä kvôli farbe) považované často za okvetné lístky, v skutočnosti sú to ale pravé listy. Kvety vianočnej hviezdy sú veľmi drobnučké a vyrastajú v malých žltých zoskupeniach uprostred každého listového trsu.

Pri nákupe sa zamerajte na to, aké má rastlina podmienky pri skladovaní a ako je o ňu postarané. Stojí v prievane? V chodbe kde je veľmi chladno? Je preliata alebo naopak v pôde, ktorá je tvrdá ako kameň? Takéto rastliny nekupujte, nevydržali by ani do Vianoc.

Ako udržiavať Vianočnú hviezdu

Vianočná hviezda je chúlostivá, nemá rada chlad a prievan, rozhodne ju nedávajte blízko okien, kde prefukuje a kde často vetráte. Ideálne by sa teplota v miestnosti mala pohybovať okolo 22°C, škodí jej však aj teplo z radiátorov a kachlí.

Poinsettia potrebuje dostatok svetla, pozor ale na priame slnečné lúče. Zálievka by mala byť pravidelná, odstátou vodou s izbovou teplotou, môže sa používať aj rozprašovač. Hlinu udržiavame mierne vlhkú, rastlina by nemala stáť vo vode.

Ak jej poskytnete vhodné podmienky, v budúcom roku vám poslúži znova aj v tom prípade, že už začala vädnúť. Zvädnutú rastlinu zrežeme približne na desať centimetrov. Z rezu potečie biele, latexové mlieko, ktoré zastavíte nad plameňom sviečky. Poinsettii obmedzte zálievku a umiestnite ju na chladné, ale svetlé miesto, napríklad na chodbu v dome.

Vhodná teplota na prezimovanie je okolo 12°C. Na jar ju môžete pokojne presadiť do záhrady a dostatočne ju hnojiť. Pozor dávame na to, aby jej nepreschol koreňový bal.

Na jeseň hviezdu presťahujeme späť do bytu a staráme sa o ňu rovnako, ako je popísané vyššie. Aby Poinsettia na Vianoce vykvitla a vyfarbili sa jej listy, musíte jej “predĺžiť noc“, a to tak, že deň bude mať dlhý iba osem až deväť hodín. Približne mesiac pred Vianocami, ale radšej skôr, ju budeme schovávať do absolútnej tmy – ráno ju odkryjete a po ôsmich hodinách zase zakryjete napríklad kornútkom z nepriehľadného papiera alebo vhodnou škatuľou.

Nevhodné je aj svetlo pouličných lámp alebo svetlo mesiaca, preto je potrebné zakrývanie. Pokiaľ by svietilo na rastlinu, nevyfarbila by sa dostatočne. Asi po troch alebo štyroch týždňoch vás prekvapí prekrásne sfarbenie.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa