×
Vyhľadávanie v blogoch

Kvitnúce biele izbové rastliny navodia nielen vianočnú atmosféru

Biele kvety nám ponúknu nielen tradičné cyklámeny, schlumbergery – vianočné kaktusy, azalky a zornice, patria sem aj kamélie, gardénie, a v bielej môžu byť aj poinsettie čiže vianočné hviezdy. Kvitnúce rastliny radšej nekupujte v dňoch, keď sú mrazy (kvety by mohol mráz poškodiť).

Cyklámeny

Po zakúpení necháme cyklámeny (Cyclamen) najprv zaklimatizovať v chladnejšej miestnosti, aby neprekonali tepelný šok, neskôr ich môžeme premiestniť na ich stále stanovisko v byte. Cyklámenom prospieva chladnejšie miesto, kde sa teplota pohybuje v rozmedzí 13 – 18 °C. Ak je cyklámen na príliš teplom mieste, žltnú mu a opadávajú listy.

Zalievame do misky (nikdy nie priamo na hľuzu, to by jej spôsobilo hnilobu). Prebytočnú vodu však nenechajte v miske, vždy ju čo najskôr vylejte. Kvitnúcim rastlinám pridáme do zálievkovej vody raz za štrnásť dní tekuté hnojivo určené pre kvitnúce rastliny. Pravidelne odstraňujeme odkvitnuté stonky, a to tak, že ich od hľuzy odkrútime, nikdy nestriháme.

Vianočný kaktus

Rastliny nesmú stáť nikdy v prievane, s kvetináčom by sa nemalo hýbať a môžeme ho bez obáv v zime premiestniť na južné okno. Ak zmeníme schlumbergerám svetelné podmienky sú vystavené stresu a mohli by zhodiť všetky kvety aj puky. Sú vhodné do miestností, v ktorých sa teplota pohybuje okolo 20 °C a nekolíše.

Azalky

Azalky (Rhododendron simsii), sú vďaka obrovskému množstvu kvietkov rôznych farieb (vrátane bielej) doslova pastvou pre oči. Pochádzajú z vysoko položených horských oblastí východnej Ázie, bolo by teda chybou, ihneď ich po zakúpení umiestniť do vyhriatej miestnosti, kvety by rýchlo zvädli a opadli.

Teplota v miestnosti by sa mala pohybovať medzi 12 – 15 °C. Ideálnym umiestnením pre ňu bude svetlá chodba, krytá terasa, zimná záhrada alebo schodisko. Azalky často trpia vysychaním, postavme ich na okrúhlu misku, kam lejeme vodu. Azalky majú v obľube kyslú pôdu, vápenitá tvrdá voda z kohútika im škodí.

Kamélie

Nezabúdajte, že kamélie (Camelia) nie sú izbové rastliny, hoci tak často bývajú označované. Vykvitajú od konca októbra a kvitnú až do jari. Rastliny neznášajú prievan a zmenu stanoviska. Pri vyšších teplotách a pri nižšej vzdušnej vlhkosti ich puky opadávajú.

Zornice

Zornica (Hippeastrum) by pri výzdobe vianočného interiéru živými kvetmi nemala chýbať. Obrovské kvety vydržia naozaj dlhú dobu, a to či sú pestované v kvetináči alebo umiestnené vo váze ako rezané rastliny.

Gardénie

Lesklé tmavé listy tejto rastliny tvoria kontrast okúzľujúcim veľkým dekoratívnym kvetom, ktoré kvitnú práve v zime. Ďalším bonusom, ktorý nám gardénie (Gardenia) môžu ponúknuť, je ich jazmínová vôňa. Potrebujú však vyššiu vzdušnú vlhkosť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa