×
Vyhľadávanie v blogoch

Pestujte petúnie a muškáty zo semien. Semienka sejeme už v januári.

Môžete si lacno vytvoriť kvitnúce vodopády rozmanitých odrôd, ktorých ponuka je väčšia, než u vzrastlých sadeničiek predávaných v obchode. Chce to trochu času a starostlivosti, ale za pokus to stojí.

Muškáty

Do nádoby nasypte substrát (vhodný je ľahký substrát určený na výsev alebo perlit, ľahká zmes pufovanej horniny, tá neobsahuje živiny a rastlinky treba od počiatku prihnojovať. Poskytuje korienkom oporu, je dostatočne vzdušná, zadržiava v sebe vodu a postupne ju uvoľňuje. Pripraviť si môžete aj domáci substrát - jemne preosejte zeminu z pareniska alebo kompostu a zmiešajte s jemným pieskom. Preparením substrátu vyhladíme prípadné zárodky hubových chorôb.

Substrát mierne utlačte. Semená muškátov sú veľmi drobné, snažte sa ich vysiať tak, aby neboli príliš nahusto a opäť mierne pritlačte, napr. doskou. Ďalšou vrstvou substrátu sa semienka nezasypávajú. Zavlažte ich postrekovačom na kvety (tak im budete vlahu dodávať po celú dobu klíčenia, silnejší prúd vody by mohol klíčiace rastlinky poničiť).

Nádobu je vhodné umiestniť do miniskleníka na parapete okna alebo ju aspoň prekryť perforovanou fóliou. Vytvoríte tak pre klíčenie priaznivú mikroklímu. Niektoré semienka si s klíčením dávajú na čas, doprajte im teplotu 20-24 ° C a do mesiaca by mali klíčiť všetky.

Po vyklíčení potrebujú rastliny čo najviac svetla. Keď okrem klíčnych lístkov vytvoria rastliny aj dva páry pravých lístkov, nastane čas na presádzanie sadeničiek. Prepicháme ich do samostatných kvetináčov, aby mali dostatok miesta a mohli rásť a silnieť.

Primerane zalievame a raz týždenne hnojíme tekutým hnojivom (minerálnym pre rastliny v počiatočnej fáze rastu, alebo žihľavovou vodou, ktorú môžeme uschovať z leta alebo pripraviť aj zo sušenej žihľavy).

Petúnie

Oproti muškátom majú kratšiu dobu klíčenia a možno ich vysievať ešte vo februári alebo do prvej polovice marca. Inak pri výseve postupujeme rovnako ako pri muškátoch. 10-14 dní po tom, čo semienka vyklíčili, teplotu znížime na 16-18 °C. Sadenice porastú pomalšie, nižšia teplota totiž zabráni vyťahovaniu rastlín, budú však kompaktné a košaté.

samozavlažovacích kvetináčoch petúnie porastú ako z vody a ušetríte si starosti. K bujnému rastu a kvitnutiu petúnie potrebujú dostatok živín a slnko. Substrát musí mať dostatočný obsah horčíka a vápnika. Po vyčerpaní obsahu živín zo substrátu je na rade pravidelné prihnojovanie, pre ktoré môžete zvoliť aj špeciálne hnojivo pre podporu kvitnutia.

Zalievame mäkkou, najlepšie dažďovou vodou. Korene nesmú stáť vo vode, aby nehnili, počas chladných a vlhkých dní preto nezabudnite obmedziť zálievku a znížiť hladinu vody v kvetináči. Ďalšie bohaté kvitnutie podporuje odstraňovanie odkvitnutých kvetov vrátane semenníka. Kvetmi petúnií si bez obáv môžete ozdobiť aj letný ovocný šalát, sú totiž jedlé.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa