×
Vyhľadávanie v blogoch

Rozmarín možno pestovať aj v našich podmienkach po celý rok

U nás ho pestujeme skôr ako prenosnú rastlinu, divoko ho nájdeme rásť na pobreží Stredozemného mora, kde teplo a slnečné lúče umocňujú jeho už tak výraznú vôňu.

Je to zelený, bohato rozvetvený krík, ktorého vetvičky využívame ako v kuchyni dochucovadlo mnohých druhov pokrmov, v niektorých oblastiach je neustálou súčasťou svadobných ozdôb.

V letnom období - tj. v júni až auguste rozkvitá množstvom drobných bielych alebo modrofialových kvietkov, môže kvitnúť aj doružova a je tak veľkým lákadlom pre hmyz. Na sušenie zbierame listy rozmarínu (rosmarinusofficinalis) ešte pred rozkvetom rastliny.

Pestovanie rozmarínu

V našich podmienkach sa bude rozmarínu najlepšie dariť ako nádobovej rastline. V miestnosti mu poskytnite svetlé stanovisko, avšak nesmie byť vystavený prievanu.

Cez leto miluje letnenie, lepšie ako v miestnosti mu bude na balkóne, terase alebo ho zapustite aj s nádobou do zeme na slnečnom a zároveň záveternom mieste.

Počas vegetácie hnojíme 1 x za 3 týždne roztokom tekutého hnojiva. Priebežne konzumované rastliny nehnojíme alebo ich rast podporujeme iba bylinnými jíchami. Na konci leta zálievku obmedzujeme, mäkké prírastky potom môžeme zaštipnúť.

Pred príchodom prvých mrazov rastlinu preneste na bezmrazové miesto. Na prezimovanie je vhodná pivnica, zimná záhrada, ale pokojne môžeme rozmarín ponechať aj na okennom parapete. Ideálna teplota na prezimovanie je pri teplotách okolo 10 - 15 °C.

V zimnom období zálievku obmedzíme na minimum. Na jar rastlinu presadíme do novej zeminy alebo do rovnako veľkého kvetináča. Rozmarínu sa bude dariť rovnako dobre v zmesi záhradnej zeminy, listovky a piesku ako aj v hlinitom substráte s drobným štrkom zmiešanom v pomere 2:1.

Pri presádzaní asi o tretinu skrátime korene. Z koreňov vyklepeme zároveň čo najviac pôvodnej zeminy. Ak ho pestujeme aj naďalej na okennom parapete, otáčame pravidelne kvetináčom, len tak rastline zaručíme rovnomerný rast.

Využitie rozmarínu

V kuchyni využijeme čerstvé aj sušené rozmarínové lístky. Vďaka svojej aróme (majú jemnú gáfrovú vôňu a horko štipľavú chuť) sa hodí na dochucovanie rýb, diviny, pečeného mäsa.

Rozmarín možno použiť aj do šalátov, pizze, marinád, cestovín, zapekaných zemiakov, zeleniny, bylinkového masla, do polievok, na grilovanie a na výrobu rozmarínového vína. Kvôli silnej aróme ho pridávajte do jedál skôr v menšom množstve. Podporuje trávenie a obmedzuje nadúvanie.

Obsahuje rad účinných látok, či už ide o silice, organické kyseliny, triesloviny či flavonoidy. Rozmarín zvyšuje krvný tlak, tým zlepšuje prekrvenie tela. Používať ho teda možno pri príliš nízkom tlaku, ale s jeho pomocou môžete tiež celkovo zlepšiť činnosť obehovej sústavy, svalov, kĺbov či mozgu.

Ďalej podporuje činnosť pečene, zvyšuje tvorbu a vylučovanie žlče a pomáha aj pri rôznych problémoch s tráviacou sústavou. Uplatnenie je možné tiež pri rôznych kožných problémoch - je vhodný na čistenie pleti, pri tvorbe ekzémov, k lepšiemu hojeniu rán.

Nemal by sa používať v priebehu tehotenstva, pretože pôsobí aj na prekrvenie maternice, vyhnúť by sa mu mali aj osoby s vyšším krvným tlakom, epileptici, deti do šiestich rokov a dojčiace ženy.

Náš tip

Repelent proti kliešťom - uvarte liter vody, pridajte rozmarín a nechajte vylúhovať, kým voda vychladne, nálev prefiltrujete a pridáte lyžicu bieleho vínneho octu. Tinktúru je potrebné uchovávať v chlade, ak je treba, naplníte ňou prázdny rozstrekovač a použijete.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa