×
Vyhľadávanie v blogoch

Bylinná lekáreň: všetkého veľa škodí a aj bylinky vám môžu priťažiť

Na kontraindikácie si musíme dávať pozor aj pri prírodnej liečbe, život nám nemusia znepríjemniť len nevhodné kombinácie práškov, ale aj byliniek.

Bylinky pomôžu na sezónne neduhy aj na dlhodobejšie problémy. Niektoré nevyužívame ani tak kvôli liečebným účinkom, ale skôr ako koreniny.

Zlaté pravidlo, že všetkého veľa škodí, u byliniek stopercentne platí. Niekedy stačí štyri hrnčeky bylinkového čaju denne a citlivejší jedinci môžu mať o zdravotný problém viac.

Pozor si dávajte v tehotenstve

Tehotenstvo predstavuje kontraindikáciu pre mnoho inak bežne užívaných byliniek, napr.aloe, malina alebo obyčajný majorán (vo väčších dávkach). Tieto byliny vedia ovplyvniť činnosť maternicového svalstva a prekrvenie panvových orgánov, čo by v extrémnom prípade mohlo znamenať potrat.

Rovnako pozor na palinu a šalviu. Tie pri vysokých dávkach môžu privodiť potrat či srdcovú disfunkciu. Palinu nie je vhodné užívať dlhšie ako mesiac, šetriť by s ním mali teda aj tie ženy, ktoré nie sú tehotné, mohol by totiž poškodiť centrálny nervový systém.

Ak naopak tehotenstvo práve nie je na programe dňa a predchádzate mu hormonálnou antikoncepciou, vyvarujte sa ľubovníku bodkovanému. Táto bylinka má klinicky potvrdené pozitívne účinky pri liečbe depresií, ale napríklad aj atopického ekzému, okrem ďalších pozitívnych účinkov však znižuje účinnosť antikoncepcie, podobne (aj keď v menšej miere) môže pôsobiť čaj z pupalky alebo užívanie obľúbeného doplnku stravy chlorelly.

Opatrne aj s univerzálnymi bylinkami

Univerzálnou bylinkou často používanou pri rôznych problémoch je aj žihľava dvojdomá, burina rastúca na každom rumovisku. Avšak ani jej užívanie nemusí priniesť len to dobré, a to vďaka vysokému obsahu kyseliny šťaveľovej.

Môže podráždiť obličky, srdce či zhoršiť kŕčové žily (platí to najmä pre tých, ktorí s obličkami či srdcom majú trvalejšie ťažkosti). Ak si doprajete viac ako tri hrnčeky silného vývaru denne, inak skvelý alchemilkový čaj vám môže poškodiť pečeň.

Ženám, ktoré majú karcinóm prsníka, maternice alebo vaječníkov, či myómy a endometriózou pre zmenu nemožno odporúčať bodliak mariánsky.

Zázvor a rozmarín v menších dávkach

Pozitívne účinky zázvoru sú neodškriepiteľné, pomáha pri prechladnutí, mierni žalúdočné problémy a vysoký cholesterol, odporúča sa pri chudnutí a dokonca dokáže spomaliť postup niektorých druhov rakoviny.

Na druhej strane nie je vhodný pre deti a spory sa vedú, ako je to s jeho intoleranciou u tehotných žien. Jeho schopnosť rozprúdiť krv by mohla viesť až k potratu (pri konzumácii nadmerných dávok). Zázvor tiež zvyšuje vstrebávanie práškov znižujúcich zrážanlivosť krvi, pozor si musia dávať ľudia, ktorí ich užívajú.

V nadmerných dávkach môže privodiť kŕče napríklad aromatický rozmarínPetržlen pre zmenu dokáže podráždiť obličky. Angínovník čínsky pomôže pri začínajúcej angíne a bolesti hrdla, stačí odstrihnúť list a začať ho žuť. Účinné látky pôsobia rýchlo a efektívne, neodporúča sa však žuvanie častejšie ako šesťkrát denne.

Rastlina totiž obsahuje tiež niektoré alkaloidy, vďaka čomu môže pri nadmernej konzumácii pôsobiť mierne toxicky, existujú aj správy o alergických reakciách, ale tie sú skôr výnimočné.

Nezabúdajte, že bylinné čaje by sa nemali nikdy užívať dlhšie ako tri týždne, pretože potom si na ne telo zvykne.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa