×
Vyhľadávanie v blogoch

Cesnak dokáže zahnať prechladnutie a ďalšie choroby

Už v stredoveku bol cesnak používaný ako antimykotikum. Prospieva tiež srdcu, mierni cukrovku a likviduje parazity v črevách. Telu prináša vitamíny A, B a C, jód, vápnik, selén a rad ďalších skvelých ""dopingov"" pre našu imunitu, napomáha hojeniu rán ale aj látkovej výmene.

Jeho pestovanie nie je zložité a najlepší je z vlastnej záhrady. Tam mu vyhraďte stanovisko v ľahšej pôde a na slnku. Zem môžete vylepšiť trochou kompostu s pieskom alebo dokonca dreveným popolom.

Čerstvý hnoj. Ak vedľa záhonu s cesnakom vysadíte ruže, výborne ich ochránia pred voškami. Zasadiť ho môžete tiež k mrkve, chrenu, uhorkám, jahodám a dokonca aj malinám a ostružinám.

Naopak existujú plodiny, ktoré ho nemajú v láske, najmä paradajky. Nebude sa mu dariť, ani ak ho zasadíte do záhona, kde boli zemiaky. Nevhodná je kombinácia s hrachom, fazuľou, kapustou, karfiolom a ďalšími hlúbovinami.

Uvarte si cesnačku

Pre imunitu má skvelý prínos obyčajná cesnačka. Variácii na ňu existuje požehnane - od tých, ktoré obsahujú len cesnak, vývar, zemiak, soľ a syr, až po tie nápaditejšie. Konzumáciou cesnakových jedál prospievate vášmu telu a môžete sa preto zamerať prvoplánovo na prírodnú cesnakovú medicínu určenú na vnútorné použitie.

Na medicínu proti kašľu budete potrebovať:

  1. liter mlieka, med (podľa chuti)
  2. malý pohár strúčikov cesnaku
  3. v mlieku uvarte domäkka olúpané strúčiky
  4. keď zmes trocha vychladne, vmiešajte med, nech nespálite účinné látky a strúčiky rozmixujte
  5. užíva sa každú hodinu jedna lyžička

Na angínu, chrípku aj nachladnutie pomôže cesnak s medom. Cesnak ošúpeme, vylisujeme, zmiešame s medom (rovnaký pomer medu ako cesnaku). Užíva sa 6x denne polievková lyžica.

Čo budete potrebovať?

  1. 3 paličky cesnaku,
  2. 3 citróny,
  3. 1,5 litra vody

Do misky vytlačíme šťavu z citrónov, olúpaný cesnak roztlačte do šťavy a zalejte vlažnou vodou. Nechajte odstáť deň a pol a potom preceďte, pridáte pol litra vody a uskladníte v chladničke. Užíva sa každý deň väčší "panák".

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa