×
Vyhľadávanie v blogoch

Vypestujte si čajové lístky, čajovník čínsky je užitočná izbovka

Pripisované mu boli blahodarné účinky na zdravie a povzbudzujúce vlastnosti. V našich podmienkach ho možno pestovať len ako izbovú rastlinu, ktorá občas poskytne aj lístky na prípravu vlastného, čerstvého čaju. Inak sa pestuje v tropických a subtropických oblastiach Ázie. Pôvod tejto rastliny je vcelku jasný už z názvu, pochádza z Číny (juhovýchodnej Ázie), odkiaľ sa začal šíriť do ďalších oblastí sveta. Vo svojej domovine dorastá až do výšky 20 m, možno ho však pestovať aj v kvetináči, v ktorom nebude vyšší ako cca 2 m.

Čajovník čínsky 

Camellia chinensis je ker s lesklými, tmavozelenými lístkami, ktorý na jar a často znovu na sklonku leta rozkvitá pôvabnými bielymi kvetmi. Pred výsevom semenám narušíme obal a jeden až dva dni ich máčame vo vlažnej vode. Na type pôdy v podstate nezáleží, mala by mať však najlepšie nižší obsah vápnika (dariť sa mu bude v rašeline), pri väčšom množstve vápnika v pôde rastliny uhynú, preto je potrebné dávať pozor aj na hnojenie.

Nádobu prekryte igelitom, prípadne umiestnite do izbového skleníka, ak ho máte. Teplota klíčenia je ideálne medzi 20 - 25 ° C, stanovisko svetlé, ale nie s dopadom priamych slnečných lúčov.

Rastlinkám svedčia odparovače, misky s vodou, izbové fontánky v bezprostrednej blízkosti a pod., majú rady vyššiu vzdušnú vlhkosť. Sadeničky presádzame do hlbších kvetináčov. Zalievame pravidelne, pôda by mala byť stále vlhká, pozor však na premokrenie. Nezalievame tvrdou vodou, s vysokým obsahom vápnika. Ak dosiahnu rastlinky výšku okolo 12 cm, zaštepujeme ich, aby sa vetvili a vytvorili košaté kríky.

V letnom období môžete čajovník umiestniť na terasu, balkón či záhradu. Pri pestovaní doma opeľovanie vykonávajte vatou či štetčekom. Keďže je čajovník stále zelený a ani v zime neopadáva, je potrebné mu dopriať čo najviac svetla.

Umiestnený môže byť v teplej izbe (kde sú nároky na svetlo a zálievku o to väčšie) alebo aj na chladnejšom mieste, kde však teplota nesmie klesnúť pod 10 °C. Žať možno pravidelne po dvoch až troch rokoch rastu na začiatku a na sklonku leta, zvyčajne vždy 2-3 koncové lístky na každej vetvičke. Približne raz za dva roky ho presaďte do rozmernejšej nádoby.

Zelený čaj má priaznivejšie účinky na organizmus ako čierny, pretože u neho nedochádza k fermentácii, ktorá značnú časť cenných látok znehodnocuje. Obsahuje vitamíny (B, C alebo E), minerály ako draslík či vápnik ale aj triesloviny, theanin, kofeín a ďalšie účinné látky.

Prevencia voči ochoreniam

Vďaka polyfenolom, látkam so silnými antioxidačnými vlastnosťami, môže pôsobiť ako prevencia proti rôznym druhom rakoviny a srdcovým ochoreniam, prospešný je aj pri nachladnutí.

Je účinný pri znižovaní krvného tlaku, podporuje pružnosť ciev a kapilár, obsahuje fluorid pôsobiaci proti tvorbe zubného kazu, celkovo predlžuje dlhovekosť a udržuje vitalitu (podľa čínskej medicíny), môže uľaviť pri astme a prospieva tráveniu.

Vzhľadom na obsah kofeínu to s jeho konzumáciou nepreháňajte, čo platí predovšetkým pre ľudí so srdcovým ochorením, tehotné a dojčiace ženy.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa