Kel nie je tak populárny ako kapusta, ale v prospešnosti pre zdravie za ňou nezaostáva

Kel nie je tak populárny ako kapusta, ale v prospešnosti pre zdravie za ňou nezaostáva

Ak zvolíte vhodné odrody, môžete žať od mája do januára. V kuchyni má široké uplatnenie, je veľmi chutný, a neobyčajne zdravý.

Kel, podobne ako väčšina hlúbovín, patrí medzi dvojročné rastliny. V prvom roku pestovania rastlinám narastie listová časť, v druhom roku kvetná stonka, na ktorej sa neskôr vytvoria semená.

Kelu vyhovujú vlhkejšie, stredne ťažké, hlinité a humózne, vyhnojené pôdy. Ideálne je jeho pestovanie v prvej trati. Pestujeme ho z priameho výsevu alebo z predpestovanej sadby. Počas vegetácie rastlinám zabezpečíme včasné okopávanie, závlahu, prihnojovanie a vhodnú ochranu proti chorobám a škodcom.

Najskoršie odrody vysievame vo februári do skleníka, na záhony ich vysadíme v apríli do sponu 40x50 cm. Na prvý zber sa môžete tešiť v máji alebo v júni. Vegetačná doba raného kelu sa pohybuje okolo 50-70 dní, u letných a poloraných odrôd je to potom 100-120 dní a u odrôd jesenných 102-160 dní, zimné odrody potom 240-250 dní.

Jesenné odrody vysádzame na záhon do začiatku júla, na zber je čas v auguste alebo v septembri.

Zimné odrody sa vysádzajú do konca septembra a žať ich možno až do januára.

Zo škodcov kel najčastejšie napádajú vošky, molice, skočky, mlynárik kapustový, mora kapustová. Z ostatných chorôb sú najnebezpečnejšie hubové ochorenia. Ak chcete úrodu ochrániť pred húsenicami, skúste kel vysádzať medzi kríky paradajok, aróma rastlín motýľa zaručene odradí.

Rovnako ako kapusta je kel veľmi bohatý na vitamíny a minerálne látky (obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, karotén, vitamín E a K, kyselinu listovú, draslík, vápnik, mangán, horčík, železo, fosfor, selén, síru, železo, jód, zinok, chróm a fluór).

Kel pozitívne ovplyvňuje tráviaci trakt, uľavuje boľavému žalúdku, zlepšuje funkciu pečene; vitamíny skupiny B sa starajú o zdravie nervovej sústavy; vďaka karoténu sú posilňované sliznice, ich regenerácia aj bariérové funkcie; znižuje cholesterol, podporuje imunitu, má protirakovinové účinky. Vďaka vysokému obsahu biotínu pôsobí priaznivo na stav pleti, pomáha k silným zdravým nechtom, lesklým vlasom. Ružičkový kel sa odporúča pri odvodnení, teda ak trpíme opuchmi, dnou, reumatizmom, spoločne s tým má aj detoxikačné účinky.

Publikované dňa 2018-02-23 Pestovanie rastlín
Štítek: zelenina

Related articles

Najmä v zime Vám Váš organizmus...

Poznáte microgreens a klíčenie semien?

Kel za kapustou v prospešnosti pre zdravie nezaostáva, vyskúšajte ho

Pestovať sa dá aj pomerne otužilý a odolný ružičkový kel

Sadiť možno aj v júli, úroda bude možno až do zimy

Ak v priebehu júla zasejete tieto plodiny, spoľahlivo vám dorastú.

Ako si zabezpečiť bohatú úrodu? Zalievať a hnojiť.

Za prihnojenie vás bohatou násadou plodov odmenia aj ovocné stromy a kríky.

Ako správne pestovať patizóny?

Znovuobjavená zdravá zelenina plná vitamínov.

Záhradnícka sezóna sa rozbieha: osievajte...

Jar je už cítiť vo vzduchu, kalendárne síce ešte neprišla, ale záhradkárom sa už sezóna rozbieha na plné obrátky.

Ak si pestujete vlastné sadenice paradajok, záhon...

Pre predpestovanie sadeníc paradajok je ideálny čas do konce marca.

Pekné na pohľad, nenáročné a navyše užitočné - fazule

Popínavé kríčkové aj kolíkové odrody, rôznofarebné zrná, alebo obľúbené struky...

Menu