×
Vyhľadávanie v blogoch

Brokolica má toľko vápnika ako mlieko, skúste si ju vypestovať

Jej pôvod je zrejme v Stredomorí, pochádza z oblasti Apeninského polostrova, kde ju pestovali Etruskovia už dlho pred príchodom talianskych kmeňov. Bola vyšľachtená z pôvodnej planej hlúboviny, ktorá je aj predchodcom kapusty, kalerábukarfiolu a kelu. Vďaka komplexu obsiahnutých látok sa jednoznačne radí do kategórie ""superzdravých"" zelenín.

Aby brokolica prospievala, vyžaduje priepustné hlinitopiesčité pôdy s dostatkom vápnika a dostatok výživy. Nebojte sa ju preto prihnojiť komplexným hnojivom aj v priebehu rastu. Tam, kde ste v predchádzajúcich rokoch pestovali iné kapustovité zeleniny - kapusta, kel, kaleráb, nepestujte teraz brokolicu, trpí rovnakými chorobami a rovnakými škodcami ako jej príbuzní. Bežne pestujeme dve základné formy brokolice.

  1. Brokolicu karfiolovú (napr. Lucia F1, Lord F1, Fellow F1), ktorá tvorí veľkú stredovú ružicu.
  2. Brokolicu výhonkovú (napr. Vitamina, Calabrese), ktorá má stredovú ružicu menšiu, rastlina je vetvená a tvorí množstvo drobných postranných ružičiek.

Výsev brokolice

Brokolici sa najlepšie darí pri teplote od 10 do 25 °C (je plodinou chladných období), letné horúčavy spôsobujú predčasný vývoj kvetných pukov a rastlina rýchlejšie vykvitá. Najbežnejším termínom výsevu a výsadby brokolice je skorá jar, žne sa v júni. Vegetačná doba je krátka (70-90 dní), a tak je možné pestovať brokolicu aj pre jesenné úrody, s výsevom do polovice júla a výsadbou do začiatku augusta.

Ak sú rastliny brokolice otužené, znesú na jeseň mráz až do -5 °C, tak možno často ružice zberať ešte aj v novembri. Ružice musia byť pri zbere plne vyvinuté a musia sa začať jemne uvoľňovať. U väčšiny odrôd sa po zbere vrcholovej ružice vyvinú z púčikov v pazuchách listov ružice postranné, sú menšie, ale rovnako krehké a chutné ako ružice hlavné.

Ak vysievate brokolicu priamo na záhon, strážte ju pred napadnutím skočkami (sú schopné zdecimovať vyklíčené rastlinky v priebehu jedného dňa). Skočkam neprospieva vlhko, za to prospieva klíčiacej brokolici, udržujte preto pri klíčení povrch pôdy vlhký. Výsev môžete tiež prekryť netkanou textíliou. Poruchou vývoja je u brokolice rovnako ako u karfiolu ""vyslepnutie"" ružíc. Príčinou môže byť poškodenie vegetačného vrcholu muškou kapustovou alebo môže byť spôsobené nedostatkom molybdénu v kyslých pôdach.

Brokolica je bohatá na vitamíny C a E, vitamín B1 a B2, kyselinu listovú, minerály (draslík, vápnik, fosfor a síru), vlákninu, flavonoidy, tiež má nízky obsah cukrov a tukov, čo z nej robí potravinu nielen veľmi zdravú, ale aj diétnu. Brokolica výrazne ochraňuje ľudský organizmus proti voľným radikálom, toxickým a rakovinotvorným látkam. Významnú úlohu pri nej hrajú glukosinuláty, tj. sírne zlúčeniny s výrazným preventívnym účinkom proti nádorovému bujneniu.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa