×
Vyhľadávanie v blogoch

Plánujete záhon liečiviek? Prinášame niekoľko rád ako naň

Pekne voňajú a zaujímavo kvitnú. Aj malý záhon tak bude užitočným i dekoratívnym spestrením záhrady vidieckej i mestskej. Bylinkový záhon je na údržbu nenáročný, mimo úrody, občasného odstraňovania buriny a každoročnej dosadby jednoročných rastlín nemusíte robiť prakticky nič.

Vyrobte si čaj či kozmetiku

Niektoré byliny majú všestranné uplatnenie, niektoré sú vhodnejšie do čajových zmesí, iné sú lepšie na výrobu bylinných mydiel alebo olejov. Z pamajoránu alebo levandule pripravíte koreniacu zmes na mäso i do šalátov, vyrobíte liečivý čaj, olej, octy, tinktúry a ďalšie prípravky, ktoré uplatníte aj v kozmetike.

Niektoré druhy sú trvalkami, iné jednoročné alebo dvojročné, ktoré po ich odumretí musíte dosiať či vysadiť. Ak začínate, pustite sa do výsadby s menším počtom druhov - zžijete sa a naučíte sa s bylinkami účelnejšie pracovať, časom môžete záhon rozšíriť.

Nemusíte vlastniť rozľahlý pozemok, mnohokrát postačí záhon s veľkosťou dva až tri metre štvorcové. Väčšine byliniek vyhovuje otvorené slnečné stanovisko s dobre priepustnou pôdou. Najvhodnejšie sú mierne svahy s južnou orientáciou či výhrevné polohy s kamenistou pôdou.

Záhon je napokon ideálne doplniť veľkými kusmi kameňov, dokážu cez deň akumulovať teplo, ktoré večer postupne uvoľňujú do okolia, čím vhodne upravujú rastové podmienky často teplomilným bylinám.

Ak máte vybrané stanovisko, zamyslite sa nad jeho tvarom. Ak vytvoríte podlhovastý záhon zakrivený do oblúka, ktorého vnútorná strana bude orientovaná na juh, najefektívnejšie tak využijete priestor a slnečné žiarenie.

Ak je na stanovisku ľahká zemina s obsahom piesku a bez vegetácie, postačí len povrchové nakyprenie záhonu. Ak je však pôda ťažká a má vysoký obsah ílu, doplňte ju množstvom kremičitého piesku. 

Byliny netreba pravidelne zalievať

Kým však rastliny zakorenia, občas ich zalejte. Povrch záhonu možno zamulčovať kamennou drťou alebo štrkom. Mulč zamedzí burineniu. Jeho hlavnou úlohou na bylinnom záhone je akumulácia tepla a udržiavanie mikroklímy.

Z rastlín môžete vysadiť napr. ibištek lekársky, divozel veľkokvetý, zavinutku podvojnú, agastache anízovú, šalviu lekársku, materinu dúšku, rozmarín lekársky, mätu piepornú, nechtík lekárskymedovku lekársku, levanduľu úzkolistú, rumanček pravý, púpalku dvojročnú, yzop lekársky, pamajorán všeobecný a ďalšie.

Úrodu bylín (listov, kvetov aj iných častí) je možné spracovať na mnoho spôsobov:

  1. ako koreniace zmesi pre použitie v kuchyni,
  2. ako bylinné čajové zmesi,
  3. na bylinné tinktúry,
  4. na prírodné bylinné masti a do bylinkových solí,
  5. do bylinných olejov a octov,
  6. na bylinkové sirupy,
  7. ako prímes bylinných kúpeľových zmesí a mydiel,
  8. na arómoterapiu
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa