×
Vyhľadávanie v blogoch

Fazuľa - zelenina pekná na pohľad, nenáročná i užitočná

Popínavé, kríčkové aj kolíkové odrody, rôznofarebné zrná alebo obľúbené struky, ktoré môžu byť okrúhle aj ploché, zelenéžlté aj fialové, zrná sú červené, čierne, fialové, biele ale aj strakaté.

Fazule sú zdravé. V kuchyni ich možno využiť na mnoho spôsobov. Fazuľa je pôvodom z "Nového sveta", preto by mala byť v našich končinách exotickou plodinou, avšak za pár storočí sa v Európe udomácnila.

Teplomilná zelenina z nového sveta

Fazuľa je teplomilnou zeleninou. Na jar ju vysievame, až keď sa pôda dostatočne prehreje (aspoň na 12 °C - v chladnej pôde môžu semená v priebehu klíčenia zahnívať).

Podobne ako hrach aj fazuľa má na koreňoch nitrofilné baktérie, ktoré sú schopné viazať vzdušný dusík a obohatiť ním pôdu (napriek tomu však fazuľa vyžaduje do začiatku rastu základnú zásobu dusíka), po skončení vegetácie zanechá pôdu s vyšším obsahom živiny, než aký mala pred výsevom.

Fazuli vyhovuje ľahšia, priepustná pôda. Okolo rastlín kultivujeme pôdu len do začiatku kvitnutia, neskorší zásah do porastu zapríčiňuje sprchávanie kvetov a negatívne pôsobí na zdravotný stav fazule. Väčšinou sa pestuje šľachtená fazuľa záhradná, pre zber zelených (alebo aj fialových či žltých) strukov.

Struky sú bez pergamenovej vrstvy a tzv. struny v chrbte struku, sú ľahko stráviteľné a chuťovo jemné. Ak struky záhradných fazúľ prezrejú, môžeme ich nechať na rastline a po úplnom dozretí zožať semená, ktoré možno namočiť, uvariť a konzumovať rovnako ako poľnú fazuľu určenú pre zber zrna.

Jedlé sú všetky druhy - aj struky a fazule okrasných odrôd, je však nutné ich povariť, rovnako ako fazuľu úžitkovú.

Rýchle plody kríčkovej fazule

Rýchlejší nástup do plodnosti majú kríčkové fazule, poskytnú vyššiu koncentrovanú úrodu v kratšom časovom období. Majú tiež kratšiu vegetačnú dobu a netrpia tak výrazne chorobami a škodcami.

Na záhrade zaberú viac miesta, a ak chcete mať čerstvé fazuľky po celé leto, musíte fazuľky vysievať opakovane asi v trojtýždňových intervaloch.

Na malých záhradkách umožňujú kolíkové fazule využiť "tretí rozmer", čiže výšku, pretože sa pnú po opore nahor. Mladé struky môžete pravidelne zbierať až do jesene, do plodnosti vstupujú totiž neskôr. K letnej pohode prispejú navyše tieňom aj dekoratívnou funkciou.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa