×
Vyhľadávanie v blogoch

Ak pestujete vlastné sadenice paradajok, záhon osvieža pestré farby aj nevšedné tvary

Pri predpestovaní máte na výber z oveľa väčšieho množstva odrôd a navyše ušetríte.

Odrôd na výber je skutočne mnoho. Skoré alebo neskoré, mäsité obry či labužnícka cherry? Červená, žltá, oranžová, zelená žíhaná alebo takmer čierna? Okrúhla, oválna či hruškovitá? Odrody sa od seba v nárokoch prakticky nelíšia a pestovanie je rovnaké, jediné na čo je potrebné dať si pozor je, či nejde o odrodu skleníkovú a či ide o odrodu kolíkovú alebo kríčkovú.

Navádzať na oporu treba rastliny tyčkových odrôd, potrebujú priestor do výšky, a navyše je potrebné vylamovať bočné výhony. Výhodou ich pestovania je úspora miesta do šírky a ľahšia prevencia voči hubovým chorobám, pretože rastlinu ľahko udržíte vzdušnú a napadnuté listy odstránite. Oproti kolíkovým odrodám potrebujú kríčkové priestor skôr do šírky, nevyžadujú oporu ani vylamovanie (vyštipovanie) výhonov a sú vhodné aj do kvetináčov na balkón.

Semienka klíčia najlepšie v teple, ideálny je východne či južne orientovaný okenný parapet nad kúrením. Cez deň potrebujú rastliny dostatok svetla, aby sa nevyťahovali a neboli slabé. Pre klíčenie a rast sadeničiek sú vo dne optimálne teploty 18-24 °C a v noci môžu po vyklíčení klesnúť na 14-16 °C. 

Použite ľahký substrát

Substrát pre výsev by mal byť ľahký a nemal by obsahovať zbytočne veľa živín. Možno použiť špeciálny substrát pre množenie a výsevy, ktorý zakúpite v obchodoch. Namiešať si môžete aj vlastný zo záhradnej zeminy, piesku, perlitu, listovky a trochu dokonale vyzretého kompostu. Pre výsev semienok možno zakúpiť aj sadbovacie tablety (Jiffy)Sadeničky v nich zakorenia a potom sa aj s bločkom presadia.

Tablety nasávajú vodu z podmisky, najčastejšie sú vyrobené z rašeliny. Po vyklíčení sadeničky prepicháme - vhodné sú menšie kvetináče či misky, využiť ale môžete aj tégliky alebo škatuľky, ktoré efektívne využijú priestor (nemal by im chýbať odtokový otvor), lisované plastové sadbovače alebo obaly od vajíčok.

Kvetináčiky prikryjeme fóliou alebo perforovaným plastom pre zaistenie vhodnejšej mikroklímy, prípadne si kúpime malý izbový skleník z pevného plastu, alebo lacnejší variant ""skleník"" z plastu mäkkého. Rastlinkám vlhká klíma vyhovuje, ale do pohárika musí zároveň prúdiť čerstvý vzduch. Semienka rovnomerne rosíme rozprašovačom na kvetiny, aby ich prúd vody nepoškodil.

Pred výsadbou na vonkajšie stanovisko znižujte sadeniciam teplotu v noci až k 10 °C aj menej, aby sa rastliny otužili.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa