×
Vyhľadávanie v blogoch

Jarná záhrada: osievajte záhony, predpestujte sadenice

Rozkvitajú snežienky, šafranytavolíny a ďalšie. Pôda sa postupne ohrieva. Na jar je vhodný čas vysádzať všetky ovocné stromčeky, zvlášť prostokorenným sadeniciam prospeje skorý termín výsadby (napr. pre marhule, broskyne a nektárinky je jarný termín výsadby dokonca vhodnejší, než jesenný). Koncom marca sa vysádzajú tiež okrasné opadavé listnáče aj sadenice viniča.

Výsevy na vonkajších záhonoch nie je potrebné v marci obvykle príliš zalievať, pôda máva ešte dostatok vlhkosti. Rast rastlín urýchlite bielou netkanou textíliou, ktorá narastajúce rastlinky chráni pred výkyvmi teplôt a udržiava im príjemnú mikroklímu. Textílie slúžia tiež zároveň ako ochrana proti škodcom, napr. brokolicu chránia pred muškami kapustovými, mrkvu pred pochmurnatkou mrkvovou.

Sadba zeleniny a letničiek

Ak už je pôda oschnutá a je priaznivé počasie na vonkajšie záhony môžete vysiať reďkovky, karotku, mrkvu, paštrnák, čierny koreň, pór, šalát k rezu mladých listov aj raný hlávkový šalát, rukolu, špenát, kaleráb, repu, okrúhlice, hrášok, mangold, lobodu, bôb záhradný, cibuľu, cesnak a šalotku.

Ak si chcete predpestovať vlastné sadenice, na začiatku marca je najneskorší termín pre výsev paprík, peruánskej machovky a brokolice. Najneskôr do polovice mesiaca je vhodné vysiať paradajky a melóny.

Za oknom, v parenisku alebo skleníku si môžete predpestovať sadbu zeleniny a letničiek. Tie vďaka tomu pokvitnú už začiatkom leta. Šalátové uhorky, ačokču či anon je vhodné predpestovať v skleníku či parenisku už teraz. Ďalej predpestujte letné kalerábykarfioly a brokolice a koncom mesiaca prípadne aj prvé cukety a uhorky. Z letničiek skúste predpestovať liečivku kapucínku, aksamietnice, slamienky, gazániu, cínie, klinčeky a astry, mesačnice či železník.

Na vonkajšie záhony, ak to počasie dovolí, už môžete postupne vysievať nechtík, okrasné maky, ostrôžky či rezedy. Niektoré letničky sa množia aj samovýsevom, a tak začnú klíčiť na minuloročnom stanovisku a rastú aj bez našej pomoci.

Proti potenciálnym škodcom v skleníku alebo parenisku môžete vyvesiť lepové dosky alebo nasadiť osičky, ak sa škodcovia rozmnožia príliš, použite biologickú ochranu alebo ekologické prípravky na báze olejov a mastných kyselín.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa