×
Vyhľadávanie v blogoch

Zornica rozkvitá v zime. Ako ju správne pestovať?

Amarylis alebo aj Zornica kvitne od zimy do jari. Rastlina rastie na dlhej stonke po 2-5 kvetov bielej, ružovej alebo červenej farby. Kvety jemne voňajú. Niektoré druhy sú aj dvojfarebné. Má dlhé kožovité listy. Pri správnej starostlivosti je to viacročná rastlina. Jej cibuľa je pre človeka i zvieratá jedovatá, no každým rokom silnie.

Ak ste sa rozhodli pestovať práve túto rastlinku, tak dnes si povieme ako ju správne zasadiť a ako sa o ňu starať.

Sadenie

Cibuľku treba zasadiť do kvetináča tak, aby aspoň polka vytŕčala. Rátajte s tým že, keď rastlinka vykvitne môže vážiť aj pol kila, preto si pripravte tyčku, ku ktorej ju môžete priviazať. Môžete použiť izbový substrát, no mal by byť skôr kyslejší. Na dno sa hodí riečny piesok, ktorý uchráni korienky pred hnilobou.

Polievanie

Nikdy nezalievajte samotnú špičku cibuľky, ale zakaždým kropte len hlinu okolo. Cibuľku s výhonkami polievame dostatočne veľa, neskôr polievanie obmedzíme. Keď sa objaví kvet, mala by byť rastlina stále vlhká. Nepolievame počas vegetačného pokoja.

Teplota

Ideálna teplota je 20 stupňov. Keď rastlina začne kvitnúť, je vhodné premiestniť ju na chladnejšie miesto, aby kvet vydržal čo najdlhšie.

Vlhkosť

Zornici nevadí suchý vzduch. Vhodné je rosiť len listy, pretože kvety by mohli začať hniť.

Umiestnenie

Vyžaduje priame svetlo, v období pokoja nemá zvláštne nároky na svetlo. Ale pozor! Hneď ako začne zima, včas ju uschovajte.

Hnojenie

Raz za dva týždne počas vegetatívneho rastu použite hnojivo na kvitnúce rastliny.

Odolnosť

Kvetina je nemrazuvzdorná, preto ju treba včas schovať pred zimou. Okolo septembra, keď začnú listy žltnúť, prestaňte ju postupne zalievať.

Rastlinku nechajte v kvetináči a na zimu ju uložte do suchej miestnosti, kde bude teplota cca 10 °C. Nechajte ju odpočinúť 3 mesiace. Počas tohto obdobia ju takmer vôbec nezalievajte. Vo februári potom môžete začať nanovo.

Množenie

Množíme postrannými cibuľkami, ktoré oddeľujeme od materskej rastliny.

Presádzanie

Pokiaľ rastlina rastie, nie je ju vhodné presádzať. V období pokoja ju stačí presadiť raz za 2-3 roky. Táto rastlina má veľa odrôd či už Amarylis Mont Blanc so snehobielymi kvetmi, Amarylis Susan s romaticko-ružovými kvetmi alebo Amarylis Red lion so sýtočervenými kvetmi, s ktorými si môžete skrášliť vaše bývanie. Vyberte si tú, ktorá najviac ulahodí vaším očiam.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa