×
Vyhľadávanie v blogoch

Lobelky, pôvabné letničky do nádob

Jednou z najpôvabnejších letničiek, ktoré môžete pestovať v nádobách, kvetináčoch a závesných košíkoch je lobelka drobná (Lobelia Erinus). V nádobách lobelky vyčaria nádherné farebné vankúše.

Kvety sú drobné, ale stále dokola sa rozvíjajú ďalšie a ďalšie, a ak celý trs odkvitne, stačí ho zostrihnúť a pustí sa do kvitnutia nanovo. Lobelka tak kvitne od začiatku leta až do konca jesene.

Kombinovať ju možno s ostatnými letničkami. Vyšľachtených je viac farebných variantov - okrem sýtomodrej sú aj odrody s kvetmi bielymi, ružovými, dvojfarebnými, je možné teda kombinovať aj viac farieb.

Drobné semienka lobelky

Keďže sú semienka lobeliek veľmi drobné, naozaj miniatúrne, je najzložitejší na ich predpestovaní samotný výsev. Skúste jednotlivé štipky semien rozhadzovať tak, aby substrát pokryli čo možno najrovnomernejšie.

Semienka potom ľahko pritlačte k substrátu, aby dobre prijímali vlhkosť. Vôbec ich nezasypávajte. Teplotu pri klíčení udržujte nad 20 °C a povrch substrátu musí byť stále mierne vlhký (pomôžte si rosením pomocou rozprašovača). Rosením zavlažujte aj drobučké vzchádzajúce rastlinky.

Klíčenie urýchli vhodná mikroklíma, ktorú vytvoríte vďaka izbovému miniskleníku či sadbovaču s krytom, alebo prekrytím perforovanou fóliou. Keďže majú dlhšiu dobu klíčenia, vysievajú sa už vo februári. Aby sa rastlinky nevyťahovali, umiestnite ich tesne pri okne, ktoré je orientované najlepšie na juhovýchod či juhozápad a bez záclon. 

Presádzame celé skupinky vzídených rastliniek. Von sa môžu umiestniť až potom, čo už nehrozia mráziky, teda v priebehu mája. Aj ľahký mráz by mohol lobelky spáliť. Substrát by mal byť určený pre balkónové rastliny. Občas je dobré nechať lobelky jemne vyschnúť, nedávajte ich teda do samozavlažovacích kvetináčov. Prihnojujeme hnojivom pre balkónové letničky.

Odrody lobeliek

Najobľúbenejšie odrody lobeliek: krásna biela je odroda "Biely palác", orgovánovo kvitnúca "Riviera Lilac", tmavomodrá "Crystal Palace", blankytne modrá "Riviera Sky Blue", ružová s bielym očkom "Riviera Rose".

Ku vzpriameným odrodám patria azúrovomodrá "Cambrige Blue", nevädzovomodrá "Kaiser Wilhelm" alebo bielo kvitnúca "Schneeball". Z previsnutých odrôd uveďme aspoň odrodu "Hamburgia", "Saphir" alebo Pendula".

Vyššie odrody lobeliek sú vhodné aj pre výsadbu do záhonov alebo na skrášlenie okrajov vodných plôch, sú to napr. červená - vysoká - Cardinalis Asheilman, modrofialová - vysoká - Lobelia Siphilitica, červený kvet a tmavočervená stopka - speciosa-Fan Scarlet-rote-rot -bluehende lobelia, tmavoružová - vysoká - Lobelia-monet-moment. Tieto dorastajú do výšky medzi 80 až 100 cm.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa