×
Vyhľadávanie v blogoch

Vyhadzujete hviezdicu zo záhona? Pripravte šalát, je nabitá vitamínmi.

Zdraviu prospešnými látkami, vitamínmi a minerálmi sú na jar nabité mladé lístky aj výhonky planých rastlín, navyše sú jemné, krehké a skvele chutia.

Plané rastliny môžeme v jarnom období využiť pre očistu nášho organizmu, práve na toto obdobie sa odporúča zaradiť očistné kúry a pôsty. Ak sa však na pôst necítite, môžete pridať pár byliniek do jedálnička. Obyčajné lúčne bylinky výborne dochutia aj chlieb natretý maslom či čerstvým syrom.

Pre zber jarných lístkov planých byliniek si vyberajte vždy len čisté lokality, najlepšie na vlastnej záhrade alebo v prírode. Nevhodný je zber pozdĺž chodníkov a ciest. Lístky zbierajte pokiaľ možno krátko pred konzumáciou, dlhé skladovanie sa neodporúča a pred použitím bylinky dobre opláchnite pod tečúcou vodou. Nezbierajte byliny, u ktorých si nie ste istí, zbierajte len tie, ktoré naozaj poznáte!

Hviezdica prostredná

Stellaria media je záhradkármi vnímaná skôr ako úporná burina, môže však byť aj zdravou lahôdkou. Konzumovať sa dá v podstate celoročne, mladé výhonky často nájdeme v prírode aj v zime. Chutné sú do doby, než začne rastlina kvitnúť a tvoriť semená. Staršie rastliny nie sú tak krehké a ich chuť môže byť ľahko horkastá. Rastliny majú vysoký obsah vitamínov C a E, trieslovín, horčín a saponínov, ďalej sa v nich nachádzajú karotén a minerálne soli s obsahom draslíka a horčíka. Pripraviť ju môžete ako šalát, alebo ju použiť ako prísadu do iného šalátu z ľubovoľnej zeleniny či cestovín.

Sedmokráska obyčajná

Bellis perennis je pôvabnou kvetinou, ale aj cennou jarnou surovinou. Obsahuje vitamín C, minerálne látky, organické kyseliny, flavonoidy, inulín a ďalšie cenné látky. V kuchyni používajte len mladé lístky a kvety, ktoré na seba v jari nedajú dlho čakať a na záhrade sa objavujú medzi prvými.

Zádušník brečtanovitý

Glechoma hederacea tiež stojí za to. Rovnako ako všetky jarné rastliny obsahuje vitamíny (A, C), minerálne a biologicky aktívne látky. Lístky zádušníka musíte veľmi jemne posekať, pretože sú drsné, najmä ak neprejdú tepelnou úpravou. Zádušník je tiež skvelý do všetkých šalátov a do vaječných pokrmov, pre svoju korenistú chuť ho naše babičky pridávali aj do polievok.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa