Microgreens majú netradičnú chuť, sú bohaté na vitamíny a pôsobia aj dekoratívne

Microgreens majú netradičnú chuť, sú bohaté na vitamíny a pôsobia aj dekoratívne

Rozumejú sa tým mladé semenáčiky zeleniny, kvetov, plodín a mnohých ďalších, u ktorých sa vyvinuli maternicové lístky a začínajú rásť prvé pravé listy. Sú veľmi bohaté na vitamíny, majú netradičné chuťové vlastnosti a zároveň pôsobia aj dekoratívne. Ako ozdobu a zaujímavé spestrenie na tanieroch ich často používajú šéfkuchári v reštauráciách, ale veľmi jednoducho je možné ich vypestovať aj doma a môžu sa tak stať stálym zdrojom čerstvých vitamínov nielen v zime.

Pestovanie mladých semenáčikov nie je vôbec náročné. Prvých 4-7 dní klíčiace rastlinky nepotrebujú svetlo a nie sú náročné na priestor. Môžete ich umiestniť kamkoľvek, kde je miesto, napríklad na chladničku, kuchynskú linku, alebo ich položiť na parapet. Samozrejme je možné umiestniť ich aj do skleníka alebo zimnej záhrady. Ideálne sú misky od klasických zmrzlín, ktoré majú aj viečko a sú tak vlastne miniatúrnym skleníkom s vhodnou mikroklímou. Semien je potreba veľa, aby bol výsev hustý. Celé pestovanie trvá cca 7-14 dní. Rastlinky nenecháme preschnúť. Microgreens sa zberá aj so stonkou ustrihnutou nad zemou. Možno pestovať takmer čokoľvek, mladé rastlinky sú veľmi krehké, šťavnaté a môžu byť druhovo veľmi rôznorodé. A pozor na druhy rastlín, ktorých semená sú jedovaté, tie nie sú príliš vhodnou voľbou.

Na pestovanie microgreens sa najčastejšie používa roketa, bazalka, červená repa, kapusta, kel kučeravý a koriander, ale využiť možno aj iné:

  • Červená kapusta - červená farba semenáčikov je veľmi dekoratívna, obsahuje veľmi veľa vitamínov a karoténu. 
  • Hrach siaty - stonky mladých rastliniek sú krehké a chrumkavé, keď sa nechá trošku povyrásť, vytvorí strapaté lístky s úponkami.
  • Špenát - má drobné lístky bez stopiek s ľahko kovovou príchuťou. 
  • Žerucha - rýchlik v rýchlosti rastu a nenáročnosti pri pestovaní s príjemnou chuťou. 

Pozor! Microgreens z pohánky sú toxické!
Microgreens sú zaujímavé aj z nutričnej stránky - štúdiou bolo overené, že v microgreens z červenej kapusty, koriandra, červeného druhu láskavca (Garnet Amaranth) a japonskej bielej reďkovky Daikon je najvyššia koncentrácia vitamínu C, karoténu, vitamínu K a vitamínu E; ostatné rastliny obsahujú rádovo päťkrát vyššie hodnoty vitamínov a karoténu než ich dospelé rastliny.

Publikované dňa 2018-05-10 Pestovanie rastlín
Štítek: Záhrada

Related articles

Ako prezimovať kany, aby v ďalšom roku opäť vykvitli

Priestory, v ktorých kany prezimujú, nesmú byť príliš studené

Aké cibuľoviny by vám v záhrade nemali chýbať?

Cibuľoviny kvitnúce na jar sa vysádzajú od polovice septembra a v priebehu októbra.

V marci vás na záhrade čaká množstvo...

Prišla vhodná doba pre vysádzanie všetkých ovocných stromčekov

Morušovník je obrom medzi ovocnými stromami, potrebuje však teplo

Na našom území sa moruše, pochádzajúce pôvodne z Ázie, pestujú už po stáročia.

Microgreens - lístky mladej zeleniny sú bohatým zdrojom živín

Konzumáciou microgreens znižujete riziko mnohých chorôb

Vianoce sú skoro za dverami. Máte už...

Hľadáte ideálny darček pre svojich najbližších, obchodných partnerov, či kolegov v práci?

Záhradníci majú v novembri stále veľa práce

Prvé prízemné mrazíky pripomínajú, že sa blíži zima

Menu