×
Vyhľadávanie v blogoch

Microgreens majú netradičnú chuť, sú dekoratívne a bohaté na vitamíny

Rozumejú sa tým mladé semenáčiky zeleniny, kvetov, plodín, u ktorých sa vyvinuli maternicové lístky a začínajú rásť prvé pravé listy. Sú veľmi bohaté na vitamíny, majú netradičné chuťové vlastnosti a zároveň pôsobia aj dekoratívne. Ako ozdobu a zaujímavé spestrenie na tanieroch ich často používajú šéfkuchári v reštauráciách, ale veľmi jednoducho ich môžete vypestovať aj doma. Môžu sa tak stať stálym zdrojom čerstvých vitamínov nielen v zime.

Pestovanie mladých semenáčikov nie je vôbec náročné. Prvých 4-7 dní klíčiace rastlinky nepotrebujú svetlo a nie sú náročné na priestor. Môžete ich umiestniť kamkoľvek, kde je miesto, napr. na chladničku, kuchynskú linku alebo ich položiť na parapet. Samozrejme, je možné umiestniť ich aj do skleníka alebo zimnej záhrady.

Ideálne sú misky od klasických zmrzlín, ktoré majú aj viečko a sú tak vlastne miniatúrnym skleníkom s vhodnou mikroklímou. Semien je treba veľa, aby bol výsev hustý. Celé pestovanie trvá cca 7-14 dní. Rastlinky nenecháme preschnúť. Microgreens sa zberá aj so stonkou ustrihnutou nad zemou. Možno pestovať takmer čokoľvek, mladé rastlinky sú veľmi krehké, šťavnaté a môžu byť druhovo veľmi rôznorodé.

Pozor na rastliny, ktorých semená sú jedovaté, nie sú vhodnou voľbou.

Na pestovanie microgreens sa najčastejšie používa roketa, bazalka, červená repa, kapusta, kel kučeravý a koriander, ale využiť možno aj iné:

  • Červená kapusta - červená farba semenáčikov je veľmi dekoratívna, obsahuje veľmi veľa vitamínov a karoténu. 
  • Hrach siaty - stonky mladých rastliniek sú krehké a chrumkavé, keď sa nechá trošku povyrásť, vytvorí strapaté lístky s úponkami.
  • Špenát - má drobné lístky bez stopiek s ľahko kovovou príchuťou. 
  • Žerucha - rýchlik v rýchlosti rastu a nenáročnosti pri pestovaní s príjemnou chuťou. 

Pozor, microgreens z pohánky sú toxické

Microgreens sú zaujímavé aj z nutričnej stránky - štúdiou bolo overené, že v microgreens z červenej kapusty, koriandra, červeného druhu láskavca (Garnet Amaranth) a japonskej bielej reďkovky Daikon je najvyššia koncentrácia vitamínu C, karoténu, vitamínu K a vitamínu E, ostatné rastliny obsahujú rádovo päťkrát vyššie hodnoty vitamínov a karoténu než ich dospelé rastliny.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa