×
Vyhľadávanie v blogoch

Lipkavec pravý pomôže aj pri ťažkých ochoreniach

Existuje viac druhov lipkavca, všetci určite poznáte aspoň lipkavec obyčajný. Svoje meno dostal podľa toho, že bol využívaný ako syridlo čiže zrážadlo pri výrobe ovčích a kozích syrov. Lipkavec pravý (Galium verum), patrí do čeľade marenovitých a je vytrvalou bylinou dorastajúcou do výšky 30-60 cm.

Vyskytuje sa v miernom pásme Európy aj Ázie, okrem tých najsevernejších a najjužnejších oblastí, na Islande a izolovane aj v Japonsku. Používajú sa pre neho ľudové názvy ako syridlová bylina, syridlo, husacia tráva, večné priateľstvo, slama Panny Márie alebo kvet svätého Jána.

Lipkavec účinkuje aj v kozmetike

V spodnej časti má tuhú drevnatú lodyhu a podlhovasté zašpicatené listy. Zlatožlté kvety sa objavujú od júna do augusta a silne vonia po mede. Plody sú dvojnažky. Rastliny nájdeme v suchých trávnikoch, krovinatých stráňach, vresoviskách, pasienkoch, medziach, vo svetlých borovicových lesoch a pri okrajoch ciest.

V čase kvitnutia sa zbiera vňať zrezávaním, sušia sa na tienistých, vzdušných miestach. Má však nepríjemnú chuť a môže u niektorých ľudí vyvolať nutkanie na zvracanie. Bylinu je preto lepšie podávať v zmesi s inými bylinami.

Táto trvalka obsahuje glykozid galiosin, rubiadinglykosid, asperulosid, silicu, živice, enzýmy, triesloviny, saponíny a minerály. Využíva sa predovšetkým v urológii, v podobe čaju má očistné účinky na obličky, pečeň a pankreas, lymfatický systém, pôsobí močopudne. Znižuje tiež chuť k jedlu. Pôsobí tiež proti reume, pričom sa kombinujú vnútorné a vonkajšie aplikácie.

Tiež uľavuje opuchnutým kĺbom, lieči furunkuly, vredy, zle sa hojace rany, kožné zápaly či ľahšie popáleniny. Vtedy sa používa vo forme kašovitého obkladu. V ľudovom liečiteľstve sa lipkavec odporúča užívať pri hystérii, epilepsii, pri nervových ochoreniach, v prípade zadržiavania moču a zvýšenej tvorbe kamienkov. Kontraindikácie pri používaní lipkavca nie sú známe, jeho užívanie by sa malo zvážiť a byť konzultované v prípade tehotných žien a malých detí.

Nálev

- na 1 l vody dáte 1-2 polievkové lyžice sušenej byliny a len pár sekúnd povaríte.

Čaj

- na 1 šálku sparíme 1 kopcovitú lyžičku sušenej bylinky a necháte asi 5-10 minút vylúhovať, potom scedíte, pijú sa 2 šálky denne.

Šťava

- čerstvo natrhaný lipkavec vyžmýkajte v odšťavovači a šťavou potierajte niekoľkokrát za deň boľavé miesta na koži.

Obklad

- čerstvo natrhané listy umyte a ešte vlhké na doske roztlačte valčekom, pripravenú kašu z listov prikladajte na choré miesta na tele.

Mazanie

- v hrnci rozohrejete 500g tuku, naše babičky používali bravčovú masť, do rozohriateho tuku nasypete 4 plné hrste lipkavca a necháte speniť, potom poriadne premiešate a zakryté necháte cez noc vychladnúť. Nasledujúci deň masť znovu v hrnci zahrejete, aby bola dostatočne tekutá k prepasírovaniu cez čisté plátno. Byliny, ktoré zostali v plátne, ešte vymačkajte a masť nalejte do uzatvárateľných nádob. Masť uchovávame v chladničke.

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa