×
Vyhľadávanie v blogoch

Vysaďte pestré kombinácie letničiek do kvetináčov

Skúste tento rok oživiť okná a balkóny inými druhmi kvetín než tradičnými muškátmi a petúniami. Experimentujte s viacerými druhmi rôznych letničiek, dočkáte sa prekvapujúceho divadla, pestrých farieb, využiť môžete rozdielnu výšku rastlín, či rastliny kombinovať do jedného farebného tónu.

Škála použiteľných rastlín na vysadenie je široká a fantázii sa medze nekladú.

Ak budete kombinovať viac druhov, dajte pozor na to, aby rastliny mali podobné nároky na pestovanie. Inak možno v kvetináči pestovať takmer všetky kvitnúce letničky, ktoré nie sú príliš vysoké. Kombinovať ich môžete s klasickými petúniami či pelargóniami, ak sa ich nechcete úplne vzdať.

Bacopa - sutera

Bacopa (Sutera cordata) je rastlina ideálna do závesných košíkov, jej dlhé výhony s drobnými a neustále dokvitajúcimi bielymi kvietkami prepadajú cez okraj.

Substrát nikdy nenechajte úplne vyschnúť. Môžete ju skúsiť nechať prezimovať podobne ako napríklad muškáty, na chladnom a svetlom mieste.

Milion bells - Kalibrachoa 

Petúniám (Calibrachoa x hybrida) podobné drobné kvety obsypávajú dlhé šľahúny rastliny. Efektné je viac rastlín odlišných farieb zosadených a prelínajúcich sa v jednom kvetináči.

Osteospermum 

Africké sedmokrásky (Osteospermum eclonis) pochádzajú pôvodne z južnej Afriky. Ideálne dominanta do kvetináča, ktorej dominujú fialové alebo ružovobiele tóny. Rastlina miluje slnko a neznáša premokrenie, ale substrát by nemal nikdy úplne vyschnúť.

Tymofila 

Thymophila tenuiloba je letnička známa aj ako štetinatka štetinatá. Rastie bochníkovito a má jemne strihané listy príjemne voňajúce po citróne. Ak ju vysadíte k okraju kvetináča, prepadajú šľahúne rastliny cez okraj. Neúnavne kvitne stále novými, jasne žltými kvietkami podobnými sedmokráskám.

Zemina by mala byť s vyšším obsahom vápna. Pozor na trvalé premokrenie substrátu, ktoré by mohlo rastlinu zahubiť, občasné preschnutie substrátu nevadí.

Diascia - Ostruhatka

Diascia barberae má nežné ružové kvietky podobné papuľkám, jej jemné výhony zjemnia kompozíciu každého truhlíka. Na pestovanie nenáročná, porastie na plnom slnku aj v polotieni.

Sanvitália 

Sanvitalia procumbens je poliehavo až previsnuto rastúca letnička. Má drobné žlté kvietky s čiernym stredom. Je nenáročná na pestovanie.

Vejárovka

Scavola aemula je svojím nakloneným rastom ideálna do závesných nádob. V truhlíku nič nepokazíte kombináciou s bielymi, žltými aj fialovými letničkami. Znesie plné slnko, maximálne polotieň, výdatne hnojte a zalievajte.

Krásne sú tiež balkónové margarétky alebo plamienky (floxy). Každého prekvapíte, ak zvolíte do kompozície zdanlivo "netruhlíkovú" letničku, akou sú slnečnice, ak vyberiete nízke, dekoratívne a vetvené odrody, bude sa im dariť.

Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa