×
Vyhľadávanie v blogoch

Chcete pestovať v bio kvalite? Saďte zmiešané kultúry

Aby sme mohli viesť záhradu ekologicky, vyžaduje to určité znalosti. Aby bola záhrada pre radosť, nie pre starosť.

- Vyberte vhodné miesto na pestovanie 

S ohľadom na konkrétne nároky jednotlivých druhov rastlín. Ak vyberiete správne miesto, budú rastliny vyžadovať menej starostlivosti a budú prirodzene odolnejšie voči chorobám a škodcom. Stanovisko musí byť vhodné predovšetkým z hľadiska typu pôdy, vlhkosti, oslnenia.

- Rastliny vyberajte podľa úžitkovosti, výzoru aj odolnosti

V prípade okrasných kvetín bývajú pôvodné botanické druhy a im blízke odrody menej náchylné k chorobám, než tie prešľachtené (ak nový kultivar nie je šľachtený špeciálne s ohľadom na náchylnosť k určitým chorobám a škodcom).

- Rastliny vysievajte pred vrcholným výskytom ich škodcov

Urastenejšíe rastliny invázii lepšie odolávajú a ľahšie regenerujú. Výhodné býva skoré siatie rastlín. Pozor však na teplomilnejšie odrody, aby im chlad skôr neuškodil a rastlinky skôr neoslabil.

- Úspech poistíte správnym hnojením

Rastliny nie je dobré prehnojiť, napr. prebytok dusíka spôsobí, že sa rastliny stanú ešte lákavejšie pre vošky, draslík naopak pri vyváženom pomere ostatných prvkov, zvyšuje ich odolnosť a podporuje dobré vyzrievanie plodov. Využiť môžete tiež rastlinné výluhy a kvapaliny, ktoré si pripravíte ľahko doma.

- Ako prevencia voči chorobám a škodcom slúži vhodná zálievka

Rastliny zalievame radšej priamo ku koreňom, než na listy (napr. zmáčané listy uhoriek a paradajok ľahko podliehajú plesniam, naopak v čase pučania listov postrekovanie vodou pomáha jabloniam v prevencii proti múčnatke jabloňovej).

- Škodcov silne priťahujú jednodruhové záhony

Ak pestujete zeleninu ako pestrú mozaiku druhov, výsledná zmes rastlín už nevysiela jednoznačné chemické signály, ktoré by ich z diaľky prilákali. Je však potrebné kombinovať druhy s podobnými nárokmi na pôdu a závlahu.

  • Aromatické bylinky vysiate medzi riadkami zeleniny či po obvode záhonov môžu slúžiť ako prevencia proti škodcom
  • Pochmurnatku mrkvovú pomôže odradiť cibuľa medzi mrkvou, horčica bude slúžiť ako návnada pre skočky, práve tak naláka aj larvy kováčikov a drôtovce.
Súvisiace články

Menu

Menu

Vytvorte si bezplatný účet na ukladanie obľúbených položiek.

Prihlásiť sa